Mijn Philips Matchline 100Hz -TV is bijna 19 jaar oud. Hij doet het nog prima , maar we lezen vaak over implosie.Moet ik een beetje bang worden..?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik zit al jaren in deze branche en ik kan je zeggen dat Philips het als vrijwel enige fabrikant voor elkaar kreeg om Tv's te fabriceren die 10-tallen jaren mee gingen. Ik ken een geval van zelfs tot 34 jaar! Je hoeft er niet bang voor te zijn dat je TV omdat hij al 19 jaar oud is een groter gevaar vormt dan wanneer deze tv nieuw zou zijn. Wel raad ik je aan om als de tv al jaren niet meer is gerepareerd of nagezien en dus al heel lang niet opengemaakt is hem even te laten schoonmaken. Ik doe dat altijd met een stofzuiger en een lange zachte (make-up) kwast waarmee ik vastzittend stof afveeg en direct opzuig zodat het niet helemaal onder in het toestel valt. Ook zou je het PTC even moeten (laten) controleren of de solderingen waarmee deze op de print bevestigd is nog intact en stevig zijn. Dít is het onderdeel wat wel eens (kwam echter hoogstzelden voor) brand in het toestel veroorzaakte doordat de solderingen broos werden en losraakten waardoor vonkoverslag kon ontstaan. DE BEELDBUIS VAN EEN OUDE TV KAN NIET (NOOIT!!) UIT ZICHZELF IMPLODEREN!!! Er doen en deden ooit allerlei spookverhalen de ronde waardoor je bang werd een tv in je huis te zetten. Impoderende beeldbuizen veroorzaken over het algemeen weinig en meestal zelfs helemaal geen schade. De oorzaak van implosie is ALTIJD het PTC geweest wat los zat en vonkoverslag veroorzaakte en dus brand in het toestel. DUS WEES NERGENS BANG VOOR EN OP NAAR DE VOLGENDE 18 JAAR!!! Op bijgaande foto een afbeelding van hoe het PTC er uit ziet. Is een Philips tv dus dit type moet er in zitten. Helaas geen andere foto op internet gevonden dus foto heeft onderaanzicht. Toegevoegd na 10 uur: In zéér zeldzame gevallen kwam het ook wel eens voor dat er een lek ontstond in het hoogspanningsgedeelte waardoor het stof in een tv kon ontbranden. Dit is echter ook een te verwaarlozen risico. In principe is een koelkast net zo gevaarlijk als een oude beeldbuis tv,want ook deze kunnen door oververhitting van het ptc wat ook in koelkasten wordt gebruikt ontbranden wanneer er iets fout gaat. Hoe vaak hoor je over een koelkastbrand? Maak je dus geen zorgen en blijf kijken naar je tv zolang hij het nog prima doet!

Zolang hij het nog prima doet is er weinig aan de hand. Maar zodra je ziet dat hij mankementen gaat vertonen zou ik hem afschrijven. Als je het echt niet meer vertrouwt, kan je voor een nieuwe gaan, maar dat is geheel aan jou natuurlijk.

Het spontaan imploderen van de beeldbuis van een televisie is zeer onwaarschijnlijk, alleen bij geweld van buitenaf zou het kunnen gebeuren. Vooral daar het toestel al 19 jaar oud is dan is toch wel bewezen dat de beeldbuis geen zwakke plek heeft. Gevaarlijker bij oude televisies is oververhitting van bepaalde onderdelen (of vonkoverslag) die verzameld stof in de kast in brand kan laten vliegen. Als je bang bent voor spontane ontbranding van de televisie dan kun je wellicht beter een moderne LCD-TV aanschaffen, die maken door de afwezigheid van hoogspanning minder kans op zelfontbranding. Voor de oude TV is het raadzaam om de stroom helemaal uit te schakelen als je niet kijkt, de stand-by stand kan in zeldzame gevallen ook tot brand leiden.

Dat gebeurd nooit en zelf als het zou gebeuren, je hebt er geen last van, ik heb zelf in het verleden diverse glazen beeldbuizen kappot geslagen, je hoort aleen een soort zoef geluid, meer niet.

Implosie klink gevaarlijk maar bij een beeldbuis moet je je een doffe plof voorstellen. In de beeldbuis heerst een vacuum en wanneer er zich plots een grote breuk voordoet (je moet dan echt met een hamer tegen de beeldbuis slaan want hij is aan de voorkant centimeters dik!), dan zal het vacuum plotseling ongedaan gemaakt worden. Ik heb jaren geleden vele beeldbuizen afgeschreven. Deze buizen werden opgehaald. Wat we deden was de vacuum opheffen door aan de achterkant (bij de kathode) een klein glazen flensje af te breken. Een beetje gesis en het is over met he vacuum. in het kort: het is uitgesloten dat zich spontaan een implosie plaatsvindt. ALS dat het al doet zou je er zonder gevaar vlak voor kunnen staan...'t is redelijk ongevaarlijk voor de directe omgeving.

een implosie is het tegenovergestelde van een explosie, het scherm klapt naar binnen, dus rondvliegende scherven hoef je niet te verwachten.. maar misschien is het op de lange duur zuiniger voor je portemonnee om een nieuwe tv te kopen, deze zijn vaak zuiniger met stroom..

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100