Waarom zijn televisies ( vierkant) ?

ondertitel?

Toegevoegd na 5 minuten:
Ik bedoel rechthoekig....haha......ja
waarom ze niet rond kunnen zijn....

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De eerste TV's waren rond ondat het makkelijker was de beeldbuis zo te bouwen. Maar al snel bleek dat je met een circelvormige opname niet efficient kon omgaan met opnameapparatuur (die toen vreselijk duur was). Stel je een ouderwetse filmrol voor met allemaal van die diaatjes achter elkaar die voor een lamp in een projector langsgerold worden om een filmpje te krijgen. Als je op zo'n strook materiaal allemaal cirkels hebt, kun je de ruimte tussen de cirkels in niet gebruiken en moet je heel veel duur materiaal ongebruikt laten. Het was een stuk efficienter om het dus rechthoekig te gaan projecteren.

bij mijn weten zijn ze rechthoekig

Rond is niet zo mooi he En veel spellen en programma's worden zodanig opgenomen en uitgebeeld in een vierkante versie . Er zou dan ook speciale cameras moeten komen

Tv's kunnen ook rond zijn. Kijk maar eens naar de allereerste tv's. Het was technisch namelijk veel makkelijker om een ronde beeldbuis te maken dan een vierkante/rechthoekige. Maar dat is een heel technisch verhaal. Leest trouwens wat lastig, ondertiteling bij een ronde tv.

Om dezelfde reden als waarom een filmscherm rechthoekig is. Dus het formaat van de fotootjes waaruit een film bestaat. Anders zou je speciale films moeten gaan maken voor een rond scherm.

Een lens zoals die in de camera maakt ronde afbeeldingen en andersom is een ronde beeldbuis ook handiger in gebruik. Met die gegevens is het vreemd te noemen dat we van de ronde beeldbuizen zijn afgestapt. Dit had echter vele redenen. Één daarvan werd eerder al genoemd. Voorheen werd film op rollen opgeslagen en met een destijds vierkant, en tegenwoordig breedbeeld 'beeld' verspil je minder ruimte. Daarnaast speelt er nog iets mee en dat heeft mede met de introductie van breedbeeld te maken. Onze ogen zitten naast elkaar en onze hersenen krijgen het beeld dus uit een zeer breed ovaal. Het is dus natuurlijker voor mensen om brede beelden te zien. Nu we in het digitale tijdperk zitten gebruiken we amper nog beeldbuizen, dus daar is geen economisch voordeel voor een rond beeld te behalen. Sterker nog, digitaal beeld is ingericht op weergave per lijn. Als we dat voor een rond beeld willen versturen, moeten we aangeven hoeveel beeldpunten er in een lijn gaan. Er zijn wel ronde en ovale LCD displays gemaakt voor in mobiele telefoons, maar door de afwijkende vorm was daar amper video voor, laat staan apps. De reden dat we voor 'een vierkant' kozen was dus economisch en de reden dat we daar een rechthoek van hebben gemaakt was ergonomisch.

Bronnen:
http://tvtoestellen.startpagina.nl/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100