Het geluid van mijn digitale televisie is niet synchroon met het beeld mijn analoge satellietontvanger. Hoe komt dit en wat kan ik er aan doen?

Mijn satellietontvanger is met SCART op mijn TV aangesloten. De geluidsuitgang van de ontvanger op mijn meer dan 20 jaar oude HiFi-versterker aangesloten. Wanneer ik het geluid op de TV uitzet en mijn versterker aan, dan lopen beeld en geluid nog meer uit elkaar.

Toegevoegd na 32 minuten:
Het geluid dat uit mijn TV (met SCART op de satellietontvanger aangesloten) komt, is ook al niet synchroon met het beeld. Onafhankelijk van mijn HiFi-versterker. Misschien moet ik een digitale satellietontvanger en een nieuwe geluidsinstallatie (home cinema set?) kopen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Op zich is het juist dat je het geluid van de TV 'mute' (uitzet) als je via je stereo het geluid hoort. Enkele milliseconden verschil zul je niet/nauwelijks aan de monden zien, maar het verschil tussen de twee bronnen horen doe je wel degelijk. Waarschijnlijk kun je het beste de kabels uit je scart opsplitsen in beeld voor je TV en geluid voor je stereo (dus niet uit je TV weer naar je stereo; dan heb je wellicht dubbele looptijd). Wellicht helpt het (als de mogelijkheid hebt tenminste), op je stereo geluidsfilters uit te zetten en te kiezen voor 'direct', dan scheelt dat in ieder geval weer wat looptijd. Voordat je wat nieuws koopt, zou je evt. een andere sat receiver en/of stereo kunnen proberen/lenen. Experimenteer ook eens met een andere ingang op de stereo.

Beeld en geluid moeten door je ontvanger gedecodeerd worden. Dit kost tijd. Waarschijnlijk als je het geluid niet van de geluiduitgang maar van de scart aftapt (zijn kabels voor)gaat het wel goed.

Veel decoders, TV's en versterkers hebben instellingen om het synchronisatieprobleem op te lossen. Waarschijnlijk heb je een instelling "sync" of iets dergelijks waarmee je de timing kan veranderen. Heb je het geluid via een versterker lopen? Probeer het via de TV en dan naar de versterker. Meestal lossen (goede) TV's het probleem wel op. succes

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100