Hoeveel verbruik mag ik maximaal hebben op op 1 groep in de meterkast?

Sinds kort woon ik in een oud appartement (uit 1960 volgens mij) met nog een ouderwetse geiser. Nou heb ik maar 3 groepen in de meterkast, dus ik gok 1 voor slaapkamers/woonkamer, 1 voor badkamer (met wasmachine) en 1 voor de keuken. Nu heb ik in de keuken een gasfornuis met elektrische oven (die het niet geweldig doet), een losse diepvries (tafelmodel, nieuw), een losse koelkast (tafelmodel, oud), een koffiezetapparaat (simpel) en een waterkoker in gebruik. De vriezer en koelkast heb ik in 1 stekkerdoos naar 1 stopcontact, en in het stopcontact erboven wil ik graag een stekkerdoos met daarin een koffiezetapparaat en een combi-magnetron. De combi-magnetron heb ik nog niet, maar wil ik graag en daar twijfel ik over.

De combi-magnetron die ik wil kan tot 2400 watt verbruiken bij de oven-funtcie. Ik vraag mij af of dit goed gaat met de overige apparatuur. Ik gebruik natuurlijk niet alles tegelijk, maar ik weet niet of dat meehelpt en hoe dat in zijn werk gaan, wat de groep aankan en wat 2 stopcontacten met stekkerdozen aankunnen? Dus voordat ik de combi-magnetron aanschaf, is er iemand die mij hier meer duidelijkheid over kan geven?

Bij voorbaat al mega dank!

Weet jij het antwoord?

/2500

Les 1 m.b.t. elektriciteit: Niet gokken wat op welke groep zit. Zorg dat je dat zeker weet en hoeveel watt je per groep max kunt aansluiten/gebruiken. Omdat de meeste zware apparaten vaak in de keuken worden gebruikt, zou een slimme verdeling van de groepen zijn om een deel van de stopcontacten in de keuken bij de slaapkamer in te delen en een deel van de keuken bij de woonkamer. Schakel de groepen in de meterkast 1 voor 1 uit en kijk dan per stopcontact op welke groep die zit. Noteer dit ook zodat je het later nog kunt opzoeken en niet opnieuw hoeft te gokken. Kijk ook in de meterkast hoeveel ampere je groepen zijn. Als je groepen hebt van 16A, dan kun je per groep max 3500 Watt aansluiten. Meer apparaten op 1 groep kan wel, maar dan nooit tegelijk gebruiken. De koelkast en vriezer staan continu aan en zullen per stuk niet meer dan 500W verbruiken, wellicht minder als het kleine en/of zuinige apparaten zijn. Het verbruik staat op het apparaat, of kun je eenvoudig online vinden als je merk en model van het apparaat weet. Bij de koelkast en vriezer kun je dan tegelijk OF de oven, OF de waterkoker, OF het koffiezetapparaat bij gebruiken. Dat zijn alledrie apparaten van ongeveer 2000W. Ga met apparaten van meer dan 2000W niet klooien met goedkope verlengsnoertjes en stekkerdozen. Bij voorkeur de stekker rechtstreeks in het stopcontact. Toch perse een verlengsnoer nodig, zorg dan dat je een verlengsnoer gebruikt dat geschikt is voor hoog verbruik. Het maximale verbruik (in Watt) staat op de stekkerdoos. Een koffiezetter of waterkoker heeft ook een hoog verbruik, maar is veel korter in gebruik dan een oven. Bij een oven is de kans dus veel groter dan de stekkerdoos of andere bedrading te warm wordt. Voor een oven van 2400 Watt is de beste optie om die rechtstreeks in een stopcontact aan te sluiten, dus zonder verlengsnoer / stekkerdoos. De oven kan wel samen met de koelkast en de vriezer in 1 dubbel stopcontact. Het koffiezetapparaat moet je dan elders aansluiten, of als je makkelijk bij het stopcontact kunt elke keer de stekker van koffiezetter en oven verwisselen. In 1 dubbel stopcontact de vriezer, de koelkast, de koffiezetter EN de oven lijkt mij teveel van het goede. In het meest gunstige geval springt onmiddellijk de stop eruit als je dan een keer per ongeluk oven en koffie tegelijk aanzet. In een minder gunstig scenario ontstaat er brand...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100