Waar laat een koelkast met een plastic achterkant zijn warmte?

Vroeger hadden koelkasten een rooster aan de achterkant waar de warmte afgevoerd wordt. Tegenwoordig blijkbaar niet meer?

Weet jij het antwoord?

/2500

De condensor is bij moderne koelkasten afgedekt met een plastic plaat om te voorkomen dat de laag stof die normale omstandigheden ontstaat als isolator gaat fungeren en het rendement van zo'n koelkast dramatisch verlaagd, de vrijgekomen warmte bij de moderne koelkasten wordt afgezogen en via de onderkant of bovenkant weggeleid.

Bij sommige koelkasten gebeurt de warmte-afgifte aan de gladde zijwanden. Bij mijn (Nederlandse) koelkast worden de zijkanten tijdens het werken van de compressor handwarm, en de zwarte achterzijde (waar inderdaad geen zwarte ‘radiator’ meer zit) wordt juist niet warm, afgezien uiteraard van het warmer worden van de compressor onderin. Zodra de compressor afslaat, worden de zijkanten vrij snel weer gewoon kamertemperatuur. Dan moet er dus wél een ruimte van bijvoorbeeld 10 cm links en rechts van de koelkast zijn, anders raakt-ie zijn warmte niet of minder goed kwijt, wat tot lagere koelprestaties en hogere stroomkosten kan leiden. Uiteraard heb ik intussen een nachtje zitten zoeken naar helder verwoorde internet-uitingen van andere hierdoor verraste gebruikers, maar die zijn er niet veel. Niettemin hier wat ik wel vond: A. Moerman op 01 augustus 2019: “wel om denken dat het apparaat ruimte heeft bij de zijwanden, warmte wordt via de zijwanden kennelijk afgevoerd.” - en - LP van Loon op 06 juli 2019: “De koel/vriescombinatie voldoet uitstekend, al is het aan alle kanten 10 cm vrijstaan in onze situatie wat lastig [...] Het zou aardig zijn als in de beschrijving zou staan, dat de koelkast zijn warmte aan de zijwanden kwijt wil.” https://www.inventum.eu/vrijstaand-witgoed/koelen-en-vriezen/sk010/ “In moderne koelkasten (zonder rooster achterop) zit de warmte afvoer in de zijwanden, tijdens het koelen worden de wanden warm.” https://vlaamshobbybrouwforum.be/forum/index.php?thread/4609-koelkast-als-gistkast/&postID=83654#post83654 Nog een bron: https://www.haier.com/za/help_and_troubleshootings/faq/refrigerator/french_door/question/201611/t20161117_327703.shtml

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100