Waarom doet mijn stopcontacten het niet?

Toen ik hier afgelopen mei kwam wonen was er niets aan de hand. Alles deed het gewoon. Een maand of 3 geleden wou mijn radio het niet doen. Nou is hij al wat ouder en zat hij op zo'n stekkerdoos, die ook al wat ouder was, dus ik dacht: die zal vast wel slecht geworden zijn. Aangezien ik de radio toch amper gebruik, besloot ik het maar te laten voor wat het was.
Toen een maand geleden, toen ik de grote lamp in de woonkamer aan wou zetten, bleef deze knipperen. Niet volledig uit, maar feller en dimmer. Het stopte niet, dus lamp uitgezet en alle gloeilampjes vervangen. Hij bleef dit doet. Misschien slechts opgehangen, moet ik nog naar kijken.
Maar vorige week, toen ik mijn vaste computer op wou starten deed deze het niet. De lamp die aan dezelfde stekkerdoos zat deed het wel, maar de rode schakelaar op de stekkerdoos bleef feller en dimmer worden, net als de lampen. Nou kan het best een tijdelijke storing zijn geweest, het was immers laat in de avond.
Vanmorgen deed ik de lader van mijn laptop in het stopcontact. Het scherm werd feller en dimmer, wat inhoudt dat hij wel/niet/wel/niet aan de lader zit. Dus ook hier een storing.
De hierboven beschreven storingen zijn allemaal in mijn woonkamer. In mijn slaapkamer heb ik geen enkel probleem met stroom (in elk geval het laden van mijn laptop, de rest heb ik niet geprobeerd.)


Heeft iemand enig idee wat er aan de hand kan zijn en zo ja, wat er aan te doen valt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Waarschijnlijk is er een draad bijna los in een van de verdeeldozen op het plafond of aan het stopcontact. Schakel de stroom uit in de meterkast en controleer of alle draden goed in de verdeelblokjes vast zitten. Schroef daarna het stopcontact eruit en kijk of alle draden (3 voor een geaard stopcontact) goed vast zitten. Zet daarna de stroom er weer op. Als het huis oud is kan er ook een plastic blokje gebroken zijn, in dat geval moet je vervangen (kost bijna niets in de bouwmarkt)

Hoi Cotton, Aan de bechrijving te zien is het een 2 weg stopcontact waarvan de ene kant het dus doet máár de andere kant dus geen of slecht contact maakt. Ik dacht eerst dat er een draad los zou zitten maar dan zouden beide contact punten het niet doen. In jou geval doet 1 contact het dus wel en de andere niet. Er zit vermoedelijk een breuk IN het stopcontact zelf. De 2 punten zijn nl. met elkaar verbonden. Gewoon eerst de stroom eraf halen in de meterkast de contactdoos eraf schroeven en deze vervangen door een nieuwe contact doos. Zo'n breuk is eigenlijk niet te 'repareren'. Een wand contactdoos zal zo'n 6 euro kosten in de bouwmarkt. Neem voor maat je oude contact doos mee, dan kom je iniedergeval thuis met de goede contactdoos. Verder natuurlijk de bedrading weer aansluiten op dezelfde mannier als bij je óude' contactdoos en dan de stroom er weer opzetten. Veel succes. Vr.gr. Atze Postma.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100