Vroeger werd het al gedaan: de koffiepot wegzetten met een klein laagje water onderin. Waarvoor dient dat eigenlijk: dat laagje water?

Weet jij het antwoord?

/2500

Als je het laatste kopje koffie hebt gepakt en het apparaat uitzet is het warmhoud plaatje nog heet. Als je de lege kan enzo opzet, ook al is het knopje uit, koekt het beetje/drupje koffie dat nog in de kan zit aan. Dat gaat stinken en is niet fris als je de volgende morgen weer koffie wil zetten. Dan moet je eerst plakdrap gaan boenen.......dat is mijn rede... Toegevoegd na 1 minuut: Enzo= er zo

Heel simpel, de warmhoudplaat is nog warm als je de koffiepot hebt omgespoeld. Echter blijft er altijd een klein beetje koffie over. Het water verdampt vervolgens, en de klein randje zwarte koffie blijft over. Hier ontstaan die lelijke kringen van in het glas van de koffiepot. Door er een laagje water in te zetten blijft het glas mooi schoon.

Door twee redenen: - Als er een laagje water in de kan blijft, dan wordt de bodem van deze niet helemaal droog door de restwarmte van de warmhoudplaat. Op deze manier voorkom je dat er kringen of lelijke koffievlekken op de bodem van de kan ontstaan. Deze zijn later erg moeilijk om te verwijderen. - Als je een legen kan plaatst op de warmhoudplaat en deze is nog altijd heet, of erger nog, ben je vergeten om deze uit te zetten, dan kan het glas gaan barsten. Door dat klein beetje water wordt de hitte beter verdeeld en voorkom je ongelukken. Tegenwoordig zijn de meeste kanen van Pyrex, en dat soort glas is veel beter bestand tegen grote temperatuur verschillen (precies hetzelfde glas dat b.v. in een laboratorium wordt gebruikt), maar de gewoonte blijft, al is het maar om de kringen en vlekken te voorkomen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100