Hoe bepaal ik of ik een compactcamera of een dSLR moet kopen?

Mijn analoge spiegelreflex is kapotgegaan. Ik wil nu overgaan op digitaal.

Ik wil méér dan een borstzakcameraatje; dus een compactcamera of een dSLR. (Met "compactcamera" bedoel ik de voorbeelden van de plaatjes.)

In de praktijk fotografeer ik meestal op de automatische stand. Met enige regelmaat stel ik zelf het diafragma in en laat ik het toestel de sluitertijd bepalen. Die functionaliteit wil ik graag behouden.

Verder zijn van belang een goede beeldkwaliteit, vooral weinig ruis, nauwkeurige autofocus en beeldscherpte. Ook bij weinig licht wil ik nog ruisvrij kunnen fotograferen. Het objectief moet tot 300 mm brandpuntsafstand gaan (dat zijn dan wel de filmrolletjes-millimeters - ik heb begrepen dat dat overeenkomt met 200 CCD-millimeters).

Ik wil af en toe een foto op A3 kunnen afdrukken voor aan de muur. Als ik het goed uitreken, kom ik met 5 Megapixels al boven de 150 dpi, en dat is voldoende.

Het voordeel van de compactcamera is dat het niet zo'n vreselijk gesleep is als een dSLR.

Ook heel belangrijk: als de camera aanstaat en heeft scherpgesteld, moet een foto *meteen* worden gemaakt wanneer ik op de ontspanknop druk. Een opnamevertraging, zoals veel borstzakcamera's die hebben, is niet acceptabel. (Het is wel acceptabel als het een paar seconden duurt tussen aanzetten van de camera en kunnen afdrukken.)

Stel dat de prijs (nog) geen issue is, hoe bepaal ik dan of ik genoeg heb aan een compactcamera, dan wel of ik een dSLR nodig heb?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik heb zelf als tweede camera een Canon Powershot G10. Inmiddels is de G11 erook met betere iso waarden. Dit is in mijn ogen de meest perfecte compact camera, welke professionele fotografen als leuk kleintje erbij hebben. Op mijn opleiding (FotoAcademie Amsterdam), wordt gezegd dat deze camera gebruikt kan worden ipv een spiegelreflex. Dat komt omdat hij volledig instelbaar is, maar ook automatisch goed werk levert. schiet ook in RAW (mijn enige instelling), zodat nabewerking het beste resultaat geeft. Heeft een minimale diafragma van F2.8. Dus heel lichtsterk. Zelf zoom ik bijna nooit en ben meer een reportage fotograaf. Dus ik gebruik meer de groothoek stand. Ik ben meer van het lopen om een goed standpunt te vinden, ipv zoomen en afstand in de foto's houden. Wat ik absoluut briljant vindt van deze camera is het display. Deze is zo goed, dat je de belichting met volledige handmatig, helemaal perfect kan krijgen op het zicht. Zelfs een leek draait gewoon aan de schijf totdat hij vindt dat het goed is. Ook buiten is dit heel goed bruikbaar. Voor echte snelheid zet ik hem toch op auto kijk ik door de zoeker heen. Dan weet ik dat ik absoluut moet nabewerken voor belichtingscorrectie. Niks geen automaat en weten dat de camera (elke camera) het nooit perfect goed doet. Het is voor de compact wel een van de duurdere. Maar de prijs is het absoluut waard. Ik neem deze uitsluitend mee op mijn vakanties. Geen mislukkingen qua belichting. Mijn SLR (nikon D80) met super lens, weegt tonnen. Dat wil ik gewoon niet meenemen op vakantie. Voor een klus is hij helemaal ok, dan gebruik ik ook externe flitsers. Maar de vakantie moet een lol zijn, zeker met wandelingen en uitjes. Zie ook mijn antwoord op deze vraag: http://www.goeievraag.nl/vraag/fotocamera-halen.61985 Als je analoog gewend bent, en je wilt topfoto kwaliteit behalen met digitaal. Dan zul je moeten nabewerken op de computer. Zonder dit zal elke camera de foto's flets houden. Zie deze vraag: http://www.goeievraag.nl/vraag/fletse-foto.63437 Elke professionele foto heeft een nabewerking ondergaan. Al is het maar een simpele levels-bewerkingen. Dus Canon Powershot G11. Jammer dat hij er is, want ik zou dit heel graag willen hebben. Maar de G10 is nog niet afgeschreven.

Ik zou voor de compact aan, uitgaande van de vraag of je in compact uberhaupt 300mm krijgt. 200mm is NIET altijd 300. je hebt bijeen DSLR wellicht een aanpassing, omdat de lenzen niet dicht genoeg op de sensor kunnen komen. Maar dat is dus NIET zo als je lenzen voor een Dslr koopt. Ook bij een compact moet je er vanuit gaan dat de focal lenth klopt, en niet meer aangepast moet wordne.

Ik heb enkele jaren geleden hetzelfde dilemma gehad als jij. Mijn analoge SLR werd met sporttape bij elkaar gehouden. Op het moment dat de batterij vervangen moest worden besefte ik dat ik een hele nieuwe behuizing zou moeten aanschaffen en dan kun je dus net zo goed een nieuw toestel aanschaffen. Ik wilde wel mijn grote zoombereik houden, maar ik wilde eigenlijk af van het gesleep met meerdere lenzen en het net missen van die ene foto omdat ik de verkeerde lens erop had. Ik ben toen (2006) uitgekomen op een Panasonic Lumix DMC FZ-serie. Zoombereik tot 450mm (12xoptisch), 10 megapixels, automatisch menu, handmatig menu, macro-menu. Verschillende "scenes" etc. Een van de fijnste dingen van die camera is het kantelbare LCD scherm. Ik fotografeer het liefst met het zoekertje voor mijn oog, met de meeste camera's wordt het LCD-scherm dan vet van je wang, hier kun je hem wegdraaien. Ook handig bij het nemen van foto's waarbij je niet door de zoeker kunt kijken, doordat je een foto over een mensenmenigte heen wilt nemen bijv: Dan kun je het scherm zo kantelen dat je het nog wel ziet. Sinds ik die camera heb, ben ik niet meer op zoek naar een Spiegelreflex. Vorig jaar heb ik in verband met een vakantie met veel (berg)wandeltochten er een klein zusje bij gekocht om de grotere, zwaardere Lumix niet altijd mee te hoeven slepen. Het "zusje" was de DMC TZ7, een leuk, klein toestelletje dat makkelijk in je jaszak past. Het kleintje haalt ook al zo'n 400 mm zoombereik. De videofunctie van de kleine is echt uitstekend. Enig nadeel is dat er geen zoekscherm in zit, het lcd-scherm is de zoeker en dat is vervelend, zeker als er felle zon achter je zit, hierdoor kun je niets op het scherm zien en moet je maar gokken. Heeft wel mijn mooiste mislukte foto ooit opgeleverd toen een groepsgenootje eindelijk ook op de top van de vulkaan verscheen en in triomf haar armen omhoog gooide. Ik heb een foto gemaakt van haar moment. Jammer dat haar hoofd en armen er niet op staan :).

Ben het helemaal eens met de hierboben aanbevolen Lumix DMC TZ7. Volledige handbediening en betere beeldkwaliteit dan mijn Nikon D70-S. En anders ga je toch gewoon voor een Leica M8 ? Toegevoegd na 3 minuten: http://www.youtube.com/watch?v=rlOppFs Toegevoegd na 16 minuten: En wel hierom:

Ik heb zelf nu ook 2 camera's een Olympus E-500 en een compact Panasonic TZ5, dit omdat ik ook niet altijd dat gesleep van al die spullen wilde. Gevolg is nu dat ik de TZ5 vaker gebruik omdat die net zulke mooie foto's maakt als de DSLR. Het nieuwe model is de Panasonic TZ7, een prachtige camera;

Bronnen:
http://community.webshots.com/user/hereistom
http://www.kieskeurig.nl/digitale_camera/p...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100