Hoe moet ik mijn camera instellen voor een stopmotion?

k wil morgen een stopmotion maken dmv foto’s te maken met een canon 60d. Nou heb ik eerlijk gezegd niet heel veel verstand verstand van fotografie.

Ik wil de foto’s graag binnen op tafel maken.

Alleen snap ik niet hoe hoog moet diafragma, sluitertijd en ISO om gewoon een goede foto te krijgen. En moet de camera op Manuel staan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Bij stopmotion wil je maar een ding. Een continue belichting. Het best kun je hem in M op een statief zetten. De getallen zijn makkelijker dan het lijkt, je iso wil je tussen 100 en 1000 houden. Je diaframa is afhankelijk van je doel. Wil je veel scherp F8 wil je kleine scherpte diepte, moet je iets boven je laagste waarde zitten. Stel je hebt een 85 F1.2 schiet dan op F1.6/F1.8. Voor je sluitertijd kan in theorie alles als het echte stopmotion wil, maar in de praktijk wil je op statief tussen de 1/10 en 1/2000, vooral afhankelijk wat er overblijft van de andere twee waardes. Ze hebben allemaal invloed op elkaar. Maar het belangrijkste is dat als je het eenmaal in hebt gesteld je er niets meer aan veranderd. En ook niet plotseling de lamellen open of licht aan/uit doet. Dan komt het sowieso goed! Succes!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100