Wanneer heb je te maken met een crop-factor?

Ik weet dat als je een full frame lens op een aps-c camera doet je dit hebt en de factor afhankelijk van de camera 1,5 1,6 of 2 is.
Maar wat gebeurt er met een aps-c lens op een mirrorless aps-c camera?

Ik dacht namelijk dat de brandpuntsafstand in het geval van aps-c lens naar aps-c camera niet veranderd werd en een verkopen van een camera winkel vertelde me dit ook. Maar ik zag een filmpje waarin werd verteld dat je dit wel nog moet verrekenen.
Het gaat om deze lens op ook een canon m10 in dit filmpje: (https://www.youtube.com/watch?v=UOdstj1l_bQ&t=30s )

Ik snap er dus niks meer van :')

Ik vroeg me ook nog af wat er met het diafragma gebeurt bij een full frame lens op een mirrorless aps-c.

Én of een adapter nog invloed heeft op brandpuntsafstand en diafragma.

Weet jij het antwoord?

/2500

Met het diafragma gebeurt niets als je een lens op een andere camera gebruikt. Cropfactor is de vergroting die een de chip van een camera toepast op het beeld dat wordt geprojecteerd op die chip ten opzichte van de ouderwetse standaard 35 mm van een analoog fotorolletje. Het gaat dan over de brandpuntsafstand van een lens. En ouderwetse analoge camera met een filmrolletje heeft een cropwaarde van 1. Dus als je een 50 mm lens gebruikt dan is het beeld dat op de foto komt overeenkomstig met die 50 mm brandpuntafstand. Dus als jouw camera een cropfactor van 1.4 heeft dan worden foto's met een 50 mm brandpunt 50 x 1.4 = 70 mm op de analoge foto. Dat is handig voor je om te weten omdat lenzen nog altijd werken met een brandpuntsaanduiding die voor een cropfactor 1 geldt. Juist omdat iedere camera verschilt, het zou erg onoverzichtelijk worden op een lens als voor iedere cropwaarde de juiste afstand stond aangegeven (bv. als je een 100-300 mm lens koopt dan is dat bij een 1.4 chip een 140-420 mm lens maar bij een cropwaarde van 1.3 een 130-390 mm en bij een fullframe die de waarde 1 heeft weer een 100-300 mm). Dus als je een lens koopt dan moet je inderdaad nog de brandpuntsafstanden omrekenen voor de chip die in jouw camera zit.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Crop-factor

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100