Wat zijn clicks ? Canon 400D

Weet jij het antwoord?

/2500

Daarmee wordt bedoeld: het aantal keren dat de ontspanknop is ingedrukt. Oftewel: het aantal keren dat een foto is gemaakt. Een goede camera, als de Canon 400D, gaat heel lang mee. Het aantal clicks is dan een indicatie hoe intensief de camera gebruikt is. Toegevoegd na 1 minuut: Kijk ook naar deze vraag: http://www.goeievraag.nl/vraag/elektronica/cameras/clicks-camera.324027

Het bovenstaande antwoord klopt wel op zich, maar mist de kern. Het aantal clicks is inderdaad het aantal keren dat er een foto is gemaakt en de camera heeft afgedrukt. Maar, waarom is het interessant? Dat is omdat het mechanische delen een maximale bewegingen kennen. Voor de camera is dat de spiegel die telkens opklapt bij het maken van een foto.

Zonder een té technisch uitleg te geven: het aantal foto's dat je met je camera hebt gemaakt. En in technisch jargon: het aantal shutter bewegingen dat de camera heeft meegemaakt, wat in een DSLR betekent het aantal keer dat je op het ontspanknop hebt gedrukt en de spiegel heeft bewogen om licht tot de sensor toe te laten en een foto te maken. Dit gegeven is belangrijk als je wil weten wat de verwachte levensduur van een camera is. De wat goedkopere modellen gaan gemiddeld genomen eerder kapot, terwijl de camera's in het hoge einde veel langer meegaan. In de digitale tijdperk worden meer foto's gemaakt dan vroeger, dus de fabrikanten houden rekening hiermee, en een beetje DSLR zoals de 400D van je kan heel veel foto's maken voordat de shutter het opgeeft. Wanneer de shutter kapot zal gaan (en reken maar dat dit gáát gebeueren) is niet met zekerheid te zeggen, maar je hebt wel sites waar je kan zien wat je kan verwachten. Kijk de link onderdaan voor zo'n site. Hier kan je zien dat (gemiddeld genomen) zal de shutter van je 400D vrijwel zeker nog steeds werken na ongeveer 60.000 clicks, en dat er een reële kans is dat het opgeeft na ca. 163.000 clicks. Ter vergelijking, een Canon 1Ds MarkIII kan gemiddeld genomen ca. een half miljoen clicks meemaken en toch blijven werken. Toegevoegd na 15 minuten: Trouwens, als de shutter (of in goed Nederlands, de sluiter) van de 400D kapot gaat, dan kan je het voor ca. 200-250€ laten vervangen. Wil je weten exact hoeveel clicks je 400D nu al heeft, dan kan je kijken naar de archiefnaam van je foto's (IMG4500, b.v.), maar als je boven de 9999 zit, is dat niet meer betrouwbaar. Plan B is om een speciaal software hiervoor te gebruiken, zie de tweede link.

Bronnen:
http://astrojargon.net/EOSInfo.aspx
http://olegkikin.com/shutterlife/canon_eos400d.htm

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100