Hoe belangrijk is een ringflitser nu uiteindelijk bij macrofotografie?

Macrofotografie is opzich al vrij duur omdat de echte macrolenzen vrij duur zijn. Hoe meer je er over leest, hoe meer je tot de ontdekking komt dat een ringflitser eigenlijk onmisbaar is. Is dit nu echt waar of proberen ze je er van te overtuigen om ook nog eens een dure ringflitser te kopen die bijna net zoveel kost als de lens zelf?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In de fotografie zal je groeien. Je zult steeds meer dingen uitproberen. Steeds een stapje extra doen. Een flitser ga je pas toepassen als je merkt dat je zonder minder mooie foto's kunt maken. Als je zelf de inhoud van het beeld meer in de hand wil krijgen. Een ringflitser verdient de voorkeur boven de interne flitser van je camera en boven een reportageflitser boven op de camera. Om de simpele reden dat je lens altijd in de weg zit van de flits. Je zit namelijk heel dicht op je onderwerp. Maar een ringflitser hoef je niet te gebruiken. Je kunt een gewone reportageflitser nemen die je naast de camera, op een statief kunt zetten. Dan kan je ook veel bereiken. Met een (bouw)lamp, tracingpapier of piepschuim kan je ook wat verder komen. Zelf zou ik zeggen dat je het beste kunt beginnen met een reportageflitser. Die kan je dan eventueel uitbreiden met een ringflits-adapter, of een 2e reportageflitser. Wellicht ga je later voor een heuse studioflitser en ga je lekker binnen knoeien. Hieronder wat voorbeelden van mensen die een stapje (of 2) verder gaan: http://i40.tinypic.com/70dqw6.jpg http://i39.tinypic.com/245c6mq.jpg http://www.rogierbom.nl/images/dpz/motoko_opstelling.jpg http://2.bp.blogspot.com/_pUCGBbnXNR8/TFU1-b4NAGI/AAAAAAAABo4/ln-3dAsCpos/s1600/rook+opstelling+%5B800x600%5D.jpg http://www.fotografie.nl/images/565/FlitserKabelOmnibounce.jpg https://cdn.webshopapp.com/f/zzj8e4/dc-1200elite.jpg http://www.pbase.com/fotoopa/image/64246714/original.jpg http://forum.belgiumdigital.com/f36/macro-opstelling-304847-2.html

Ik zou eerder het systeem met twee kleinere flitsers net naast de lens aanschaffen omdat bij een ringflitser de schaduwwerking verdwijnt. Bij goed daglicht kun je ook goede macrofoto's maken overigens. Het systeem met 2 kleine lensjes is overigens ook kostbaar.

Natuurlijk heb je geen ringflitser nodig voor macrofotografie. Voor bijna alle fotografie geldt: zo weinig mogelijk flitsen!!! De flitser bevriest als het ware de beestjes en daardoor is het als snel mogelijk om een langere sluitertijd te gebruiken zonder last te hebben van bewegingsonscherpte of veel ruis door de hogere isowaarden. MAARR: je flitst ook alle sfeer weg! Als het niet om beestjes gaat, maar om dingen die niet bewegen, dan heb je al helemaal geen flitser nodig. Wel een lichtsterke lens en een statief. Gebruik je toch een flitser, zet die dan op zo weinig mogelijk kracht. En verder is het een kwestie van ervaring. Als jij heel veel met jouw hobby bezig bent, zul je vanzelf leren wat de mooiste resultaten geeft.

Bronnen:
Ervaring
http://www.zdnet.nl/help/127205/hoe-maak-j...

Is maar net de vraag wat je op de foto zet. Als productfotograaf kan ik niet zonder.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100