Hoe kan je het beste fotograferen tijdens een feest met neon-thema?

Het thema is dus neon en er zal dus fluoriserende kleding e.d. zijn. Ik had natuurlijk weer het idee om met een blacklight-flitser te fotograferen. Maar ik heb geen idee of dat bestaat en of dat wel mogelijk is / het goede resultaten oplevert. Ik heb een Nikon D3100 en ben al wel (een beetje) ervaren in het fotograferen met weinig licht.
Mijn vraag aan jullie dus of iemand ervaring of ideeen heeft.

Alvast bedankt!

Toegevoegd na 2 uur:
Heel erg bedankt voor alle antwoorden! Ik ben er echt heel blij mee :D

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er zijn tal van technieken om mee te fotograferen. Bij weinig licht kan je natuurlijk je gebruik maken van de bewegingsonscherpte. (een foto hoeft natuurlijk niet scherp te zijn om een mooie plaat te maken). Ook kan je gaan flitsen eventueel met doorbelichten en gebruik maken van de bewegingsonscherpte. Flitsen op het tweede gordijn geeft dan mooiere beelden. Maar bij het thema Neon, denk ik ook meteen aan kleuren. Neonlicht is zelden wit. Dus je kunt ook met een flitser door een kleurfilter heen flitsen. Of omgekeerd, door een kleurfilter heen fotograferen. Speel dan ook een met flitsen en doorbelichten. Als je flitst via een filter, dan wordt je onderwerp die kleur, maar de achtergrond (omgevingslicht) weer juist de kleur van het neonlicht. Pas op met flitsen als er fluoriserende kleding wordt gedragen. Dit is vaak TE FEL en zal op de foto waarschijnlijk overbelicht worden. Tenzij je dit nadeel als een voordeel kunt gaan inzetten. Bedenk goed dat fotograferen, tekenen is met licht. Dus maak goed gebruik van het licht en wees er creatief mee. Toegevoegd na 4 minuten: Kijk eens naar de fotograaf Peter Blok, hij fotografeert veel in weinig licht omgevingen. www.peterblok.nl Het voorbeeld is zijn werk, waarbij het mooi gebruik maakt van flitsen en doorbelichten. En nogmaals, het hoeft niet feilloos scherp te zijn om een mooi beeld te krijgen.

sluiter heel kort zetten de iso vrij hoog zetten Toegevoegd na 34 seconden: zou geen flitser gebruiken.

Een blacklight flitser bestaat niet, wel blacklight lampen natuurlijk en stroboscoop lampen. Om de witbalans goed te krijgen zou je in RAW formaat kunnen fotograferen en dit achteraf corrigeren. Verder zou je kunnen experimenteren met een statief (must have) waarbij je langere sluitertijden gebruikt en afwisselt met korte. Je gebruikt al een reflexcamera en de D3100 doet het goed bij weinig licht. Je kunt dus spelen met je ISO waarden. Toegevoegd na 10 minuten: Ik vond ook een mooie samenvatting over nachtfotografie en fotograferen bij discofeesten. Veel tips kan je meenemen uit fora over dit onderwerp - Als het licht fel is iets onderbelichten - Gebruik geen autofocus, die is waarschijnlijk erg onbetrouwbaar, dus op manual zetten. - groter diafragma gebruiken - RAW gebruiken en witbalans later aanpassen - ISO 800/1600 - Gebruik een flitser om beelden te bevriezen en de rest bewogen te houden.

Bronnen:
http://www.eosdigitaal.nl/forum/viewtopic....
http://www.fotoapparatuur.nl/forum/viewtop...
http://www.nikon-club-nederland.nl/forum/v...
http://www.photofacts.nl/fotografie/rubrie...

Ik geloof niet dat een blacklight flitser bestaat, maar je kunt gebruik maken van het bestaande (weinige) licht. De mensen op een feestje bewegen, dus je zit je vast aan korte belichtingstijden. Denk aan de vuistregel dat de sluitertijd nooit lager mag zijn dan de brandpuntsafstand van de lens om grote onscherpte te voorkomen. Neem dus een objectief waarmee je zo kort mogelijke sluitertijden aankunt zonder teveel scherpte te verliezen. Blacklights geven UV-lichtstralen af. Op lichte en neon-oppervlakten wordt dit licht weerkaatst. De stralen wil je niet op de foto hebben, alleen het licht wat wordt weerkaatst. Je hebt dus een UV-filter nodig. Omdat je met weinig licht werkt heb je een statief nodig. Voor het scherpstellen is een klein lampje handig. Als het te weinig licht is voor de camera om scherp te stellen dan kan je het onderwerp even verlichten. Verdwijnen details van je onderwerp in het donker, dan kan je wat bijlichten met bijvoorbeeld een glowstick, redelijk dicht bij het onderwerp. Deel ze desnoods uit:) Om de gloed van de weerkaatste oppervlakten goed uit te laten komen belicht je een paar stops over. Je grootste probleem is de beweging van het onderwerp. Ik zou proberen veel foto's van mensen nemen die met elkaar staan te praten, of aan de bar zitten, maar probeer de dansenden ook. Test je camera instellingen van te voren. Misschien een idee om thuis een blacklight te installeren, en vast wat instellingen te proberen. Natuurlijk heb je pas op het feest zelf de uiteindelijke verlichting en bewegende mensen, dus zal je ook daar eerst wat testopnamen moeten maken. Zo groot mogelijke lensopening, en sluitertijd zo dat je nog wel met het weinige licht uit de voeten kunt, maar liefst zo kort dat je onderwerp geen bewegingsonscherpte krijgt. Gelukkig kan je camera goed overweg met een hoge ISO waarde zonder meteen veel korrel te tonen. Ik zou wel in raw fotograferen, zodat je naderhand nog wat kan doen om details naar boven te halen. Meenemen: - Camera - Statief - UV filter - Eventueel een lampje (om scherpt te stellen als het te donker is voor de camera) - Eventueel glowsticks om een onderwerp een beetje bij te lichten als details in het donker dreigen te verdwijnen. Veel succes! Ik heb dit zelf ook nog niet met bewegende onderwerpen geprobeerd, maar met stilstaande onderwerpen lukt het zeker.

Géén flits! dat bederft alles. Heb je een objectief met grote lichtsterkte, zoals een 1.8 35mm? dan die erop, ISO zo hoog als verantwoord is i.v.m. ruis ( ik weet niet wat de 3100 doet, m'n 7000 durf ik met 6400 te gebruiken), en dan de meter van de camera op matrix houden, het diafragma op 1.8, de instel knop op A, van Aperture = diafragma, en zoveel mogelijk opnames maken, want de scherpte zal niet overal precies zitten waar je het hebben wilde, en de sluiter zal af en toe wel relatief lange tijden geven. Je zou wel even een paar proef-opnames kunnen maken, om te zien of je (met de +/- knop) een correctie moet toepassen op de belichting. De heldere kleuren zijn belangrijk, het donker mag dichtlopen, dus zal je waarschijnlijk op -1.3 of -1.7, mogelijk nog meer minder uitkomen. Probeer maar eens: A, 1.8, ISO 6400, correctie -1.7, matrixmeting. Succes.

Je kunt een krachtige flitser gebruiken en daarvoor een stuk "woods glas"maken (lichtdicht). Je kunt aan dit glas komen door desnoods een kleinen 4-8 Watt blacklight buis op een zorgvuldige maniet te breken en een geschikt stuk te gebruiken. het Woodsglas laat exact de juiste UVA stralen door die de flitser OOK produceert. Het is dan wel handig de camera een UV filter te geven omdat je immers de fluorescentie-effecten wilt fotograferen Je kunt dan via experimenteren en in RAW fotograferen. Het voordeel is -als je met een aangepaste flitser werkt, dat je met een betrekkelijk korte sluitertijd kunt werken en dus ook van bewegende mensen scherpe beelden kunt krijgen. het valt te overwegen , aangepaste slaveflitsers te gebruiken, zodat je minder schaduwwerking krijgt. De hoeveelheid blacklight van een aangepaste sterke flitser is zeer veel groter dan van de gewoon aanwezige blacklights. Een xenonbuis in de flitser geeft ook veel uv af, zet dus vooral GEEN UV filters (die kunnen in het afdekplaatje van de flitser zitten) voor de flitser, alleen voor de camera zelf. Veel succes!! p.s. je kunt ook met high power UV leds werken maar dat is veel kostbaarder dan bovenbeschreven methode. Je kunt echter met UV powerleds (1-3 watt per stuk) WEL flitsen maar je zult er tig leds voor in moeten zetten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100