Hoe zit het met de brandpuntafstanden van lenzen?

Ik blijf het verwarrend vinden. De brandpunt afstanden.

Als ik bijvoorbeeld de lens van mijn vaders oude camera gebruik. Die 300mm is, kan ik gewoon full frame shooten (oftewel totaal niet ingezoomd, oftewel net zoals bij mijn 18-55). Maar, bij mij 18-55 kit lens kan ik dus niet naar 0, maar lijkt het wel gewoon full frame te zijn. En aangezien ik op zoek ben naar een lens die zeg maar multi functioneel is (constant rondsjouwen met 50 verschillende lensen is niet mijn ding op dit moment) in zoom afstand vroeg ik me af.

Stel je voor ik neem een 75-300. Zal dat dan verder ingezoomd zijn dan bijvoorbeeld t maximaal van de 18-55 (die dus 55mm gaat, als je op de lens zelf kijk naar die getalletjes). of heb je gewoon net zoals bij je 18-55 gewoon full frame? (Ik bedoel dus eigenlijk te zeggen. Kan ik dan gewoon zo foto's maken zoals ik nu doe als ik full frame doe, of kan ik echt alleen op minstens een 75mm afstand de foto maken?

Sorry voor mijn ABN, maar ik kan dit heel moeilijk uitleggen deze vraag. Zo ingewikkeld is het voor me. Een simpel antwoord als: lees dit en dit, helpt bij mij niet.

Weet jij het antwoord?

/2500

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100