wat gebeurd er als je een 110volt aansluiting stopt op een 240 volt stopcontact?

heb mijn subwoofer van 110volt aangesloten aan een 240volt stopcontact. ik hoorde een soort blaas geluid, maar het klonk gewoon zoals een speaker normaal klinkt als je hem net aansluit.

ik moet nu een 110v naar 240v doorschakeling kopen, maar kan dat nog wel? zou de subwoofer nu al kapot zijn gegaan of niet?

Weet jij het antwoord?

/2500

Vaak zit er in producten al een omvormer, zodat het op 110 én op 240 volt te gebruiken is. Als dit niet het geval is, zou het kunnen dat er een overspanningsbeveiliging in zit in de vorm van een zekering. Als dit niet zo is, dan is er een hele grote kans dat de subwoofer niet meer (goed) zal functioneren. Dat kunnen we alleen zeker weten door hem te testen of onderzoek te doen naar de beveiliging in de subwoofer.

110 volt zoals gebruikt in Amerika werkt op een wisselspanning van 60 Hz, bij ons geldt een wisselspanning van 50 Hz. Simpel omlaag brengen van de spanning werkt in veel gevallen niet, omdat het toestel gebruik maakt van de frequentie. Bij een klok bijvoorbeeld. Als je de spanning van 220 omlaag brengt naar 110 volt werkt de klok wel, d.w.z. de wijzers draaien, maar hij loopt te langzaam. Dit komt omdat de klok het aantal wisselingen per seconde gebruikt om tijd te meten, en er zijn bij ons minder wisselingen dan in Amerika.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100