Waarom steken naaktslakken een zandpad over, en ze het gevaar lopen om uit te drogen?

Ook kunnen ze platgetrapt of gereden worden, terwijl er aan de andere kant van het pad precies dezelfde vegetatie is. Zoeken ze een partner? Of zitten er in het zand mineralen die ze nodig hebben?

Weet jij het antwoord?

/2500

In principe zullen (naakt)slakken altijd een zandpad mijden. Er eenmaal op beland, zullen ze de neiging hebben in een rechte lijn door te gaan, aangezien er niets te eten is en het felle licht ze kwetsbaarder maakt voor roofdieren. De meeste slakken hebben een vrij eenvoudig gezichtsvermogen en kunnen dus niet zien hoe breed het pad is. Ze zullen gewoon doorkruipen tot ze weer veilig terrein betreden.

Bronnen:
https://www.sciencefocus.com/nature/why-do...
https://www.nytimes.com/2014/09/02/science...
https://molluscfacts.tumblr.com/post/18935...

Naaktslakken hebben halverwege hun lichaam een reukorgaan zitten, waarmee ze interessante geurstoffen uit de omgeving kunnen oppikken. Dus als ze ruiken dat er aan de overkant van de weg iets lekkers te vinden is, dan zullen ze de overtocht zeker aanvaarden ook al levert die levensgevaar op. Gedurende een etmaal eet een naaktslak namelijk de hoeveelheid van ongeveer de helft van zijn/haar (ze zijn tweeslachtig) lichaamsgewicht.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100