Welk filter kan ik het beste kopen voor mijn koudwater aquarium? zie uitleg

Ik heb een (koud water) aquarium waar ongeveer 45 liter water in gaat, ik heb daarin twee sluierstaart visjes, zuurstof plantjes, een mini oxidator voor extra zuurstof en wat steentjes en wat schuilplaatjes. Het water is meestal snel vies en nu ben ik opzoek naar een goed filter zodat het water schoon blijft. Ik ververs nu dagelijks 1/4 van het water. Omdat ik dit een heel gedoe vind, en de visjes er aardig onrustig van worden ben ik opzoek naar een filter zodat ik het water minder vaak hoef te verversen.

Ik heb totaal geen idee hoe het werkt en welk filter nou goed is en welke niet. Dus mijn vraag: welk filter is goed voor het schoonhouden van mijn water?

Mocht iemand het antwoord op deze vraag ook weten dan hoor ik dat erg graag: mijn visje heeft sinds twee dagen zijn rugvin omlaag en zwemt soms erg hard rond (actiever dan normaal). Als ik hem eten geef dan komt de vin omhoog, ik zie verder geen vreemde dingen aan de vis, hij lijkt niet ziek. Ik heb er vandaag schoon water in gedaan maar ik merk geen verschil. Wat kan dit zijn?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het getoonde binnenfilter op foto zou moeten bijdragen tot schoner water, hoe werkt het: vanonder zuigt het water op dat door een filtermassa of filterpatroon moet, zichtbare deeltjes worden tegengehouden en nitrificiërende bacteriën zullen het giftige nitriet omzetten in het minder schadelijke nitraat dat dan weer voeding vormt voor uw waterplanten, boven wordt het gereinigde water weer in het aquarium gespoten, dit om wat extra zuurstof toe te voegen, de stand of positie kan je naar believen veranderen. Belangrijk: zet de filter s'nachts niet af, hij is gemaakt om continu te werken... Die bacteriën komen er mettertijd in, eigenlijk had je eerst het aquarium moeten laten "draaien" zonder vissen (enige weken) om daarna pas de vissen toe te voegen. Breng nog wat extra waterplanten in, overdrijf daar gerust in, die planten zorgen ook voor een betere waterkwaliteit. 1/4 dagelijks verversen is wel wat veel, streef naar een wekelijkse waterverversing van 1/3 van de aquarium-inhoud... Zo dikwijls waterverversen geeft inderdaad stress bij je vissen. Sluierstaartgoudvissen zijn erg vervuilend, geef ze een weinig droogvoer in korrelvorm dat direct naar de bodem zakt, anders happen ze ernaar aan de wateroppervlakte, krijgen lucht binnen, gaan dan onderste boven hangen en gaan dan dood. Geef ze ook eens levend voer, of bevrozen vers de vase (niet ontdooien bij het geven), het voederen met mate zal ook bijdragen tot proper, gezond water. Eigenlijk is een bakje van 45 liter heel moeilijk om een biologisch evenwicht te verkrijgen, maar met deze tips moet het beter gaan. Om op je laatste vraag te antwoorden: of je vis iets mankeert is van hieruit lastig te bepalen, bij een vis die snel zwemt gaat de rugvin wat omlaag door de druk, dat is normaal, zwemt hij heel de tijd rond met samengeknepen vinnen dan is hij ziek. Echter, een vis die eet en levendig rondzwemt is ok, af en toe een rugvin platliggen is normaal, bij een sluierstaart zal dat eerder gebeuren vanwege zijn langere vinnen. Een filter zal inderdaad bijdragen tot een beter welbevinden van uw vissen en betere waterwaarden... Toegevoegd na 12 uur: Nog enkele tips om de filter te ondersteunen: Voeder zeer matig, Tubifex, of bevrozen watervlooien en geef op woens-vrij-en zondag niets, laat de wanden bealgen, algen hebben ook een water-reinigende functie, hou alleen de voorruit proper. Als je water ververst, gebruik dan een hevel, zo kan je het overtollige bodemvuil wegnemen en wordt je filter minder belast.

Een klein aquarium van slechts 45 l. inhoud is ongeschikt voor zeer sterk vervuilende vissen zoals deze sluierstaarten De vissen zwemmen dan in hun eigen pies en poep. Water verversen helpt een beetje maar niet voldoende, zodat telkens het water weer troebel wordt. Ook de er voor in de handel kleine filtertjes zijn ongeschikt voor dit soort vissen. Ik kan je dus wel een filter gaan aanbevelen, maar je hebt er niets aan, niet met deze soort vissen. Een zelfbouw biologische filter, is een goede oplossing. En dat is al moeilijk genoeg want ook in de filters bestaan er verschillende systemen die beter of slechter werken. Er zijn wel goede filters, maar die moeten worden ingebouwd in je aquarium, dit kan je zelf doen, of laten doen. In ieder geval heb je wat aan een goede biologische filter met voldoende capaciteit. In een verkoopaquarium, heb ik vaak wel 20 sluierstaarten gehad, met super helder gezond water, maar wel biologisch. ( Waren ingebouwd) Dus kies een goede biologische filter met voldoende capaciteit en laat je geen flutfiltertje aansmeren als je sluierstaarten hebt, dat werkt niet.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100