Moet ik bang zijn dat de hond de kat iets aan doet, of omgekeerd en hoe kan ik problemen voorkomen?

Een tijdje terug vroeg ik, of ik de hond een paar dagen kon laten logeren i.v.m mijn katje, toen koos ik als beste antwoord dat ik de hond het beste niet kon laten komen.

Nu is mijn vader sinds vrijdag ziek en moest de hond wel komen. Ik probeerde ze bij elkaar te zetten, maar mijn hond vloog kwispelend en blaffend op de kat af waardoor me kat in een hoekje dook met zijn haren recht op blazend.

Iemand had me namelijk verteld 'zet ze maar bij elkaar, want de kat rent van zelf wel weg als die bang is'. Nou dus niet de kat blijft in een hoek zitten en probeert uit te halen naar de hond. Terwijl de hond wil spelen met de kat (het is een dikke labrador) en ik ben bang dat hij, omdat hij wil spelen de kat plet of bijt ofzo...

Moet ik de kat nu zolang boven laten zitten? Of moet ik het nog eens proberen? De kat zit wel onder bij de deur te miauwen de hele tijd, maar ik durf hem niet na binnen te laten.

Toegevoegd na 1 uur:
Er word gezegd dat ze 'rustig' aan elkaar moet wennen of snuffelen.
Maar de hond is te enthousiast als hij iets nieuws ziet (in dit geval dus de kat). Hij springt en blaft en rent rondjes van blijheid of adhd misschien wel.... Zelfs nadat ik 2uur met hem had gewandeld reageerde die weer precies het zelfde op de kat...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In dit geval, nu het een logeerpartij van korte duur is, zou ik niet te veel risico nemen. Het is niet zo erg belangrijk dat ze echt gehecht raken. Ik zou het volgende doen: plaats een hekje tussen de kamer en de gang. Labradors zijn geen springers, dus die blijft dan in de kamer. De kat kan naar believe naar binnen of op de gang en de trap zitten (als je een trap hebt tenminste), maar is niet afgesloten van jouw aanwezigheid. Zelf kan je makkelijk over een hekje van 50-60 cm stappen als dat nodig mocht zijn. Ik gebruik daar een konijnenhekje voor, maar het kan natuurlijk ook een babyhekje zijn. De kat kan kiezen waar hij wil vertoeven en de hond geeft bovendien erg gauw zijn zinloze jachtpogingen op.

ik zou het wel heel goed in de gaten houden. de hond zijn "taal" is anders dan die van de kat, dus ze zullen elkaar niet begrijpen. vergeet daarbij aub niet, dat een kat altijd op de ogen zal slaan als hij zich bedreigd voelt, dus dat kan grote gevolgen hebben, en ik spreek helaas uit ervaring.

Ik denk dat je ze onder toezicht bij elkaar kunt laten. er zal best wat gegromd en gemept worden maar dat kan geen kwaad. zeker niet als de hond alleen wil spelen. de kat moet ff wennen aan dat grote 'monster'in huis das logisch. zeker als hij verder geen honden kent. Als je geen toezicht kunt houden zou ik ze zeker uit elkaar houden. Zorg dat de kat een schuilplekje heeft waar de hond niet bij kan. Onder de bank of achter een kastje of zo of in een andere kamer. succes ermee Toegevoegd na 2 minuten: dat de hond de kat bijt lijkt mij niet in dit geval aangezien de hond wil spelen maar dat de hond op de kat terrecht komt? tsja theoretisch kan het.

Bronnen:
www.kattenplaza.nl/kattenforum

Heb hetzelfde probleem: ons huis, de tuin en wij zijn het territorium van de kat en dat laat ze merken. Honden die te opdringerig zijn krijgen eerst een paar flinke klappen, waarna Pipelien als overwinnaar heupwiegend wegloopt. Vanaf dat moment zijn (tot nu toe) de rollen verdeeld en zijn er geen problemen meer. Maar ik ben bang dat er een keer een hond komt die het niet accepteert. Een beet van een grote hond is voldoende om een kattennekje te breken..... Ga er van uit dat de kat recht op zijn territorium heeft en zet de hond in een zijkamertje zodat hij daar een eigen territorium kan creëren.

Trek je niet te veel aan van het 'geweld'. De hond wil spelen en de kat is gewoon geen hond gewend. Als je ze even een tijdje negeert, komt het echt wel goed. Een labrador zal die kat echt niks doen hoor. Bovendien kan een kat haar mannetje wel staan. Ze moeten gewoon even aan elkaar wennen.

Kwestie van techniek en ervaring. Ga op de grond zitten en roep de hond bij je, als de hond een beetje rustig i lok dan de kat naar je toe met geruststellende woordjes en laat ze aan elkaar ruiken. Over het algemeen gaat het goed, maar bedenk dat beesten aanvoelen of jezelf bang bent. Laat ze een tijdje aan elkaar wennen, en sluit ze niet op op een andere etage of zo.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100