Waarom slaapt de gemiddelde huiskat zo veel?

Mijn ouwe rooie slaapt denk ik zo'n 20 uur per dag.
Terwijl hij lekker naar buiten kan, en hij zich niet hoeft te vervelen.
Waarom slapen die beesten zo ongeloofelijk veel?
Is het pure luiheid, of hoort het bij het 'natuurlijke' gedrag?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Met zijn 20 uur zit jouw kat precies aan het kattengemiddelde van slapen/doezelen. Het is inderdaad natuurlijk gedrag. Dit is zo ontstaan in de evolutie: als jager heeft een kat veel wachttijd, hij kan niet weten wanneer er een geschikte prooi in de buurt zal zijn. Dat is totaal anders dan grazers, die typisch omringd worden door hun voedsel en een groot deel van hun tijd moeten doorbrengen met eten om voldoende energie binnen te krijgen. De kat moet dus zijn energie sparen: stel dat hij de hele dag actief is zonder gegeten te hebben, en tegen de tijd dat hij kansrijk kan jagen (vooral de schemering) zijn energie op is? Dan is de kans groot dat hij niets vangt. Daarmee begint een vicieuze cirkel: Omdat hij niets heeft gevangen, heeft hij zijn energie niet bij kunnen tanken, waardoor bij de volgende prooi de kans nog kleiner wordt dat hij hem vangt, etc. In de evolutie zijn het dus de katten geweest die hun energie spaarden voor de jacht die overleefden om nageslacht te produceren. Daardoor zit al dat slapen en doezelen ingebakken in hun systeem.

Katachtigen zijn woestijndieren en overdag brengen ze hun tijd door met slapen en luieren om er 's avonds en 's nachts op uit te trekken en te jagen. Dat zit in het aard van het beestje. Slimme kat ;)

hij is gewoon een wortel net als crapefruitman daaroom droomen alllen kaaten van lasagne net als carfield geef hem eens lasagne dan hoeft hij er niet meer over te dromen

Bronnen:
Lasagne garfiels

Intelligente wezens slapen veel. Ik geloof ook dat het klopt als ik werk slaapt de kat en als ik slaap slaapt hij ook en tussen door geef ik hem eten en doe de deur open zodat hij naar buiten kan en weer naar binnen, ga naar de winkel om eten voor hem te halen, mag hem aanhalen als het hem uitkomt. Maar wil hem niet missen.

hoe ouder een kat hoe meer ze slapen, ook speelt het seizoen mee, in de winter slapen ze meer, ook de jongere katten, in de zomer zijn ze meestal dag en nacht buiten

Zoals je waarschijnlijk wel weet staan je hersens tijdens de slaap niet helemaal stil (slaap er nog eens een nachtje over). De belangrijkste bestaansgrond van de kat is dat wij denken dat we hem nodig hebben. De kat heeft maar een bescheiden hersenomvang en heeft al die slaap dus hard nodig om nieuwe strategieën te bedenken om ons in die waan te laten.

Het is niet zo dat katten zoveel echt slapen. Een groot deel van die 20 uur is meer dommelen, soezen en luieren. Je merkt dat aan reacties, zoals één ooglid een heel klein stuk je open bij geluiden, of een oor dat een stukje draait. Meer inspanning kost veel te veel energie. Als ze echt slapen zijn die reacties afwezig. Katten gaan uiterst efficiënt met hun energie om.

Een leeuw slaapt 20 uur per 24 uur. De rest besteedt hij aan jagen en eten. Dus zo uitzonderlijk is dat niet

Voor een kat is 16 uur slaap normaal. Bij het ouder worden kan dat misschien iets oplopen maar 20 uur is niet normaal. Het kan zijn dat je kat ziek is. Ga je jaarlijks met hem naar de dierenarts, en is er al eens een seniorencheck gedaan (inclusief bloedonderzoek)? Meer informatie hierover vind je op www.kattengedragstherapie.nl > artikelen > uw kat gezond houden. Katten kunnen er gezond uitzien maar in werkelijkheid ziek zijn en/of pijn lijden. Ze verbergen pijn en ziekte zo veel mogelijk, en zijn daar erg goed in. Verder is het de vraag of de kat werkelijk al die tijd slaapt. Wanneer hij bv zijn oren regelmatig beweegt, en/of zijn snor naar achteren staat tijdens wat jij denkt dat slapen is, is er geen sprake van slapen. Je schrijft dat je kat naar buiten kan, maar doet hij dat ook? Je ziet vaak dat katten niet (meer) naar buiten gaan omdat er bv vreemde katten in de tuin komen. Bij het ouder worden gaan de zintuigen minder goed werken. Dat kan leiden tot onzekerheid/meer binnen blijven. Katten zijn overigens geen luie dieren. In hun acht wakkere uren hebben ze in de natuur een druk programma, met ongeveer 6 uur prooi zoeken en jagen. Elles Nijssen kattengedragsdeskundige

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100