waarom moet je konijnen in laten enten tegen myxomatose?

wij kregen een oproep van de dierenarts , onze konijnen lopen overdag los, en 's nachts in het hok.

Toegevoegd na 26 minuten:
ik bedoelde ook nog: komt die ziekte nog vaak voor?
vroeger hoorde je dat bijna de hele wilde konijnen populatie gehalveerd werd door die ziekte.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De vaccinatie tegen Myxomatose moet twee keer per jaar toegediend worden, anders helpt het niet. Eén keer per jaar krijg je er ook direct een inenting tegen VHS (Viraal Hemorragisch Syndroom) bij. Inentingen zijn altijd belangrijk. Slechts een klein deel van de tamme konijnen krijgt het, maar één is al te veel. (zie afbeelding, dit wil je niet) VHS is haast nog erger, zie "De incubatietijd is 16 tot 48 uur, waarna de ziekte snel en dodelijk toeslaat. Zieke konijnen worden sloom, stil, stoppen met eten en krijgen vaak diarree. Op het laatst kan het konijn bloeden uit de neus, door inwendige longbloedingen, en gillen van de pijn. Eenmaal ziek sterft het konijn binnen enkele dagen." http://nl.wikipedia.org/wiki/Rabbit_Hemorrhagic_Disease Bij mij was het zeker belangrijk, omdat ik in een bos woon en mijn konijn ook nog eens in aanraking kan komen met wilde konijnen.

je konijnen kunnen besmet raken door muggen, vlooien, en andere stekende of zuigende insekten. eenmaal besmet, heb je maar een heel kleine kans dat je je konijn er doorheen kan slepen. de dierenartskosten zullen in dat geval ook vele malen hoger oplopen dan je nu aan enten kwijt bent. je konijnen enten is een wijs besluit.

Omdat het een vreselijke ziekte is, die ook jouw konijnen op kunnen lopen, waar ze pijnlijk aan kunnen sterven. Lijkt mij reden genoeg, toch?

Nadat de grote myxomatose golf over de konijnenpopulatie was heengegaan, bleven alleen de sterkste konijnen over. Dat was in het hele land hetzelfde. Daarna is er een nieuwe konijnenziekte gekomen (ik meen dat het afgekort VHS heette) waarbij de konijnen inwendig leegbloedden. Ze waren dan binnen een á anderhalf uur gestorven. Uitwendig was er, in tegenstelling tot myxomatose, weinig aan de dieren te zien. Dit jaar zag ik in de duinen weer meerdere konijnen met myxomatose, de ogen zijn dan duidelijk veretterd en ze zitten zielig hun dood af te wachten. Konijnenziekte komt en gaat. Als je hart voor je dieren hebt laat je ze enten. Een goed besluit van de dierenarts om je een bericht te sturen dus.

Absoluut laten enten. Myxomatose komt best nog veel voor. Hoorde laatst nog dat het bij een kinderboerderij heerste met alle gevolgen van dien. De dierenarts zou 2 dagen later komen om te enten, heel triest. De kans dat je konijn het overleeft is nihil. 2x per jaar moet je enten en de kosten zijn niet hoog. Geloof dat ik 9 à 10 Euro betaal voor een enting. Voor dat geld moet je het risico echt niet nemen.

Omdat ze anders myxomatose kunnen krijgen waar ze dan vervolgens weer aan dood gaan.

Omdat er myxomatose is uitgebroken onder de gekweekte konijnen, bij sommige kwekers/ liefhebbers zijn al 90 % van de konijnen gestorven door deze ziekte!!!

Mijn albino konijnen (meer dan 20) liepen ook altijd los overdag. Heb ze nooit laten inenten, omdat ik vandaag deze vraag pas lees. Ze zijn allemaal erg oud geworden nooit ziek geweest. Ze hadden ook een best dik vacht. Misschien verschilt dat per soort...?

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100