Kan blaasgruis bij een kat zonder urine-analyse worden gediagnosticeerd?

Ik lees overal dat blaasgruis vastgesteld wordt d.m.v. een analyse van de urine van de kat.

Nu heeft de dierenarts dit vandaag bij onze kat alleen gedaan door naar, zoals hij het noemde, z'n 'pieleke' te kijken. Die was wat paarsig, dus zou hij een lichte vorm van blaasgruis hebben.

Uiteraard heb ik meteen speciaal voer bij de dierenarts gekocht en zal ik zijn overige adviezen ook opvolgen. Maar ik ben wel benieuwd naar deze manier van diagnosticeren. Kan ik er vanuit gaan dat deze man het beste met mijn beestje voor heeft?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, het onderscheid tussen een blaasontsteking en blaasgruis is zonder verder onderzoek niet op het blote oog te zien... Zelfs al zijn de klachten specifiek dan nog is aanvullend onderzoek nodig... Gaat het namelijk wel om een blaasontsteking dan is medicatie nodig... En je wilt dit weten aangezien een niet behandelde blaasontsteking hele nare gevolgen kan hebben... Overigens ligt er vaak een verband tussen blaasgruis en blaasonsteking... Bij katers kan bij blaasgruis de plasbuis blokkeren waardoor de kat niet kan plassen, helse pijn heeft en zichzelf in rap tempo vergiftigd en zal sterven (kan binnen 24 uur)... Ook dit is een reden om zeker te willen weten dat het om blaasgruis gaat, je weet dan waar je op moet letten maar als het geen blaasgruis is hoef je ook niet continu in paniek te zitten... Blaasgruisdieet is niet schadelijk mocht het niet om blaasgruis gaan, wel worden katten hier vaak dikker van en overgewicht kan andere ziektes veroorzaken zoals bijvoorbeeld diabetes... Mijn advies is om voor een second opinion te gaan naar een andere dierenarts... Natte vinger werk door naar een kats piemeltje te kijken slaat nergens op... Toegevoegd na 4 minuten: nog even een aanvulling, je hebt verschillende soorten blaasgruis, je moet dus wel weten om welke het gaat want een dieetvoer is niet altijd afdoende... En dan is jouw katje nog niet geholpen... Je vraagt of je ervanuit kan gaan dat jouw dierenarts het beste met je dier voor heeft... Hij zal het beste met je dier voorhebben maar helaas hebben niet alle dierenartsen de juiste kennis over alle kwalen... Helaas spreek ik hierin uit ervaring...

Ja hoor, onze kat plaste overal (druppels) en had pijn. De dierenarts heeft toen ook blaasgruis gediagnosticeerd en we hebben lange tijd speciaal voer (blikvoer) gegeven. Op een gegeven moment zijn we gestopt, ik dacht na 1 of 2 jaar omdat we verhuisd waren en niet meer dichtbij de dierenarts wonen. Nu heeft onze kat waarschijnlijk een voedselallergie en de (andere) huisarts raad weer speciale voeding aan. Maar als ik Google op die voeding kan ik die gewoon online kopen in grote pakken. Ik raad je dus aan om het voer online te bestellen. Het is prima voer en werkt zeker. Het is alleen duur bij de arts. Toegevoegd na 3 minuten: Als je specifiek wilt weten wat voor gruis het is (bijvoorbeeld Struviet of Calciumoxolaat) dan kan er een urineonderzoek worden gedaan. Je zou dan nog heel gespecialiseerd voer voor dat type kunnen kopen. Maar ik denk dat de dierenarts het eerst gewoon met dieetvoer probeert en ik denk dat het verstandig is. Kijk goed of het effect heeft en je kat weer kan plassen. Toegevoegd na 20 minuten: Heb het even opgezocht en heb gevonden dat de kat bij een acute verstopping van de plasbuis meteen moet worden geholpen. De kat kan anders overlijden als gevolg van hoge nierwaarden en hartritmestoornissen door een hoog kalium. De dierenarts zal dan een katheter plaatsen en eventueel de nierwaarden en kalium in het bloed meten. De urine zelf wordt denk ik niet echt vaak onderzocht (dat moet in een lab). Ik denk dus dat je dierenarts er vanuit gaat dat je kat een lichte / beginnende vorm heeft, maar ik zou goed opletten of hij nog wel plast.

Bronnen:
http://www.dierenartsenpraktijkronner.nl/z...

Van onze kater die klachten had moesten we urine inleveren, daar zat toen ook bloed bij en ja hij had blaasgruis. Heel veel medicijnen uitgeprobeerd maar weinig resultaat gezien.

als je kater verstopt zit, kan je er wel van uit gaan dat hij blaasgruis heeft. wel zou ik graag willen weten of het struviet betreft, of oxalaat. struvietgruis los je op door dieetvoer te geven, maar oxalaat kan alleen operatief verholpen worden.

Of de dierenarts het beste met je kat voor heeft weet ik niet, maar de gang van zaken komt op zijn zachtst gezegd onkundig over. Er zijn verschillende vormen van blaasgruis (struviet en oxalaat), en die hebben een andere behandelwijze nodig. De dierenarts zou de urine moeten bekijken (onder de microscoop). Ik zou alsnog urine langsbrengen of naar een andere dierenarts gaan. Is het soms een vee-arts? Met een kat kun je veel beter naar een dierenarts gespecialiseerd in gezelschapsdieren gaan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100