Waarom begraaft mijn hond alles wat eetbaar is in de tuin? Is toch zonde?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dit is voor de hond het culinair hoogtepunt, hondse kookkunst, het eten wordt zachter en lekkerder. Bovendien een appeltje voor de dorst.

Waarom is dat zonde? Die hond is toch geen mens. Het is een beest. Beesten begraven vaak iets wat ze op dit moment niet nodig hebben om het later eventueel weer op te kunnen graven. Onze hond begroef altijd een bot onder de rododendron. Dat was slim.

Een hond is van huis uit een aaseter. Hij begraaft voedsel om het later op te graven en te eten. Volstrekt normaal gedrag.

Wees gerust, je hond verspilt niks, hij begraaft het en graaft het later weer op als het lekker half vergaan is, volkomen natuurlijk gedrag.

In nu je 'huishond' leeft nog een stukje "oer" en stamt dus af van gedrag van de wolf ;) Een huishond hoeft immers niet meer te werken voor zijn kost om te overleven? Het is dus nog een stukje instinct. Zo kan het bv zijn dat je zonder dit te weten, hem/haar meer voer geeft (of kleine snacks) dan echt noodzakelijk? Het instinct vertelt dat hij/zij het voedsel of botjes enz beter kan bewaren voor honger-tijden. Het zijn dus mogelijk signalen en geven dit aan hun baasjes zo door. Ook zie je wel eens dat honden hun voerbak verslepen (met hun neus weg duwen) als ze bv geen directe toegang tot tuin hebben. Zelfs in huis kunnen ze dan gaan "graven" met voorpoten, niet leuk voor de meeste soorten vloeren ;) Dan geven ze ook de "verzadiging" al aan, of ze vinden het soort of merk voer smerig :) Toch zijn de meeste huis-honden dit stukje instinct verloren en zullen dooreten tot bak leeg is, of snacks op zijn, en worden ze ook dikker dan gezond of nodig is. Andere factoren die ook soms meespelen zijn: - is ze/hij niet zo lang geleden gecastreerd? Meestal als de baasjes niet gelijk erna zorgen voor minder voer, komen ze flink aan, maar er zijn genoeg uitzonderingen die hormonaal zorgen voor wat veranderingen in gedrag of eetpatroon. - Is je hond de enige hond in huis? Of is er sprake van veranderingen zoals in een roedel soms gebeurt? (bedoel hier hele gezin en evt andere huisdieren mee) Ook dan kan een hond ineens voedsel gaan begraven! Dit omdat onderling de rangorde verandert (soms heel subtiel) en je hond bv geen "concurrentie" meer heeft?

Jouw hond is bang,dat er tijden komen,dat hij/zij het slechter gaat krijgen en dan heeft ie tenminste een reserve voorraadje opgebouwd.

Dat doet hij om een voorraad te maken en het is geen zonde maar heel normaal voor een hond. Meer dieren doen dat, in mijn tuin komen eekhoorns en die begraven in mijn hele tuin hun nootjes.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100