Hoe zorg ik ervoor dat musje bekje open doet?

heb zonet een jong musje van mijn kat gered, hij was een beetje bebloed maar niet heel ernstig, hij is meegenomen door de kat weg van zijn nest (Hij is verbasend genoeg niet heel erg gewond) hij heeft zijn ogen nog dicht en hij wil zijn bekje niet openenen, ik probeer hem wat te voeren. Hoe zorg ik ervoor dat hij zijn bekje open doet zodat ik hem kan voeren?

Toegevoegd na 15 minuten:
Heb al geprobeert te fluiten en op zijn bekje te werken maar werkt beide niet, als ik fluit probeert hij/zij te vliegen? (Lukt hem of haar niet)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Wat geweldig @Terroza dat je musje hebt kunnen redden! Het is nog een babytje en doet waarschijnlijk alleen zijn bekje open als moeders e/o vaders aanvliegt met iets te eten. ‘beetje bebloed’ ‘niet heel erg gewond’ Dat je denkt dat musje bijna/niets mankeert zal morgenochtend blijken, als musje misschien de vogelhemel in is gevlogen. Onder de veren hoeft maar één kattenbeet effectief te zijn en beestje is er binnenkort niet meer. Leg het in een doosje met een oude handdoek en eronder oude kranten, het is gelukkig niet koud. Laat het met rust en zeker uit de route staan , veilig voor kinderen en JOUW KAT / huisdieren, andere kamer is een goed idee, af en toe even kijken. Morgen kun je kijken wat er te doen valt. Maandagmorgen zou ik een vogelopvang in de buurt bellen of het dierenasiel en vragen waar je het heen kunt brengen, zodat het door geoefende mensen in leven gehouden kan worden, hopelijk. Succes ermee! P.S. Een babyvogeltje met de oogjes nog dicht zal erg schrikken van jouw fluiten (doe je toch met een hond!) en eerder bekje dicht houden dan ontspannen... Zo jong kan het nog niet vliegen, maar wel in paniek zo reageren, Zet de doos met musje beter in een doos op een stille plek, andere kamer. Laat het maar met rust @Terrazzo!

Als het musje door de kat gebeten is, moet het zsm naar de vogelopvang. Je ziet een wondje van een kattenbeet niet snel, omdat de huid van een vogel elastisch is en zich over het wondje sluit, waardoor de ontsteking snel onderhuids kan groeien. Alleen met antibiotica maakt het vogeltje een kans. Normaal gezien spert het vogeltje wanneer je zachtjes tegen de snavel tikt, en het fladderen met de vleugels geeft aan dat het jong om voedsel bedelt. Maak nooit de fout om water of brood te geven, vaak doe je met pogingen te voeren meer kwaad dan goed. Een nog kaal vogeltje moet warm gehouden, verder is het het beste zo snel mogelijk een vogelasiel te contacteren.

Ik heb eens een babymusje opgevoed tot een volwassen zelfstandige mus. Ik gaf hondenvoer fijngeprakt met een beetje water erdoor. Dat deed ik in een spuitje ( zo'n plastic spuit voor injecties, alleen dan zuiver naald). Als ik het tuutje van dat spuitje in het (nog flexibele) mondhoekje deed, kon ik het bekje open maken. Zodra het musje doorhad dat het lekkers uit die spuit kwam ging het bekje vanzelf wagenwijd open. Ik gaf dit musje elke 2 uur te eten. 's Nachts elke 4 uur. Soms zat ze onder het voer en moest ze gewassen worden. Daarna wikkelde ik haar warm in een handdoekje en viel ze in slaap. Toen ze wat ouder werd en grotere veren kreeg kon ze met haar pootjes op mijn vinger zitten. Door mijn hand naar beneden te bewegen als ze daar zat, ging ze met haar vleugels wapperen om evenwicht te bewaren. Dit deed ik enkele dagen om te vleugels sterk te krijgen. Hierna kon ze vliegen. Toen werd het tijd haar vrij te laten. We hebben haar nog enkele keren (maanden later zelfs) gezien. Kortom: het kost enorm veel tijd, het is voor mij zo'n 15 jaar geleden, maar ik weet alles nog goed. Het hele huis zat onder de vogelpoepjes. Succes met jouw musje. Als er een bijtwondje aanwezig is, is de kans wel kleiner dat hij het overleeft, maar ik heb eens gelezen dat het een fabel is dat elke vogel met een kattenbeet sterft door infectie. Een babymus overleeft het niet lang zonder eten, dus prak wat kattenvoer fijn en piel dat bekje open (bijvoorbeeld met een satéprikker). Dit lijkt traumatisch voor het beestje, maar het is het enige wat hem kan redden. Hij moet eten. Zodra hij eten in zijn bekje heeft vergeet hij die enge satéprikker! Als het te veel werk is: naar de vogelopvang!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100