Kunnen honden echt niet met katten opschieten? Zoja, Waarom?

Weet jij het antwoord?

/2500

De ruzie tussen katten en honden is nogal aangedikt in (teken)films. In de natuur zouden ze elkaar, net als de meeste diersoorten, gewoon ontlopen. In onze drukke maatschappij zitten ze elkaar al snel op de lip. Dat leidt, zoals bij meer diersoorten, soms tot een conflict. Dat gebeurt bij honden en katten onderling ook. Honden en katten die samen in hetzelfde huis opgroeien kunnen het soms juist ook heel goed met elkaar vinden en bij elkaar in de mand slapen.

Als katten zenuwachtig zijn, slaan ze met hun staart heen en weer. Voor een hond is dat vrolijkheid. Als een kat spint, is het overgave. Als een hond grolt, is het een verwittiging. Zo zijn er een aantal tegenstellingen in geluid en gebarentaal. Wanneer je in huis zowel een hond als een kat hebt, kunnen die best met elkaar opschieten en enorm goed met elkaar samen spelen door dat ze leren dat hun universele taal anders is en er geen gevaar meer mee gemoeid is. Ikzelf heb een dwergpincher. Die hondjes worden al eeuwen lang gefokt voor het jagen op muizen en ratten in de woningen. In die kleine hond, schuilt een grote hond. Als ik bij mijn zus kom, die een kat heeft, is het soms mooi om te zien. Mijn hond is zeer voorzichtig totdat poeslief gaat lopen. Dan gaat hij er als een gek achteraan, maar als de kat zich keert, is het net andersom en gaat de kat in een hinderlaag liggen en valt mijn hond aan. Ik denk niet dat het ooit goed komt met die twee, zonder tussenkomst van Cezar Millan. Dus honden en katten kunnen zowel vriendjes als vijanden zijn. Vriendjes worden het zeker als je ze maar lang genoeg en constant bij elkaar kan houden en je af en toe eens als scheidsrechter optreedt.

Katten zijn behalve roofdieren ook prooidieren. Logisch dus dat het er normaal gezien niet van komt om vriendschap te sluiten. Zowel katten als honden maken in hun prille jeugd een socialisatiefase door, waarin ze leren wat normaal en ongevaarlijk is. Voor een kat ligt deze eerste socialisatiefase zo tussen week 4 en week 8. Als een kat in deze periode regelmatig op prettige wijze met honden in aanraking komt, zal hij de rest van z'n leven in staat zijn honden op een positieve manier te bezien. Voor honden geldt andersom uiteraard hetzelfde.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100