Zijn mannetjes konijn alleen in de natuur?

Wij hebben een konijn. Ik geef hem veel aandacht maar hij is alleen. Is dit leuk voor hem of moet ik een vriendje/vriendinnetje aanschaffen? Toen we hem kochten zei de verkoopster dat mannetjes konijnen in de natuur ook vaak alleen zijn, is dat zo? Ik kan er ook internet niks over vinden.

Weet jij het antwoord?

/2500

Konijnen zijn groepsdieren en leven, zoals de naam al zegt, in groepen/kolonies in zelfgemaakte holen. Deze groep bestaat zowel uit mannetjes als vrouwtjes. Wel is het zo dat wanneer er teveel mannetjes binnen een groep komen, dat mannetjes onderling gaan vechten in het paarseizoen (van voorjaars tot najaar). Ze zullen vechten tot er één dood neervalt, of dat één van beide de benen neemt. Een konijn dat een maatje heeft, is over het algemeen een stuk gelukkiger. In uw geval zou ik kiezen voor een vrouwtje, omdat de kans dat ze elkaar accepteren dan het grootste is. Vergeet de ram echter niet te castreren. 2 vrouwtjes samen gaat vaak ook goed, maar 2 mannetjes samen is vroeg of laat (bijna) altijd problematisch.

Konijnen zijn groepsdieren, dus ik zou je adviseren een maatje voor hem moet kopen. Je kan hem veel aandacht geven en dat is zeker goed, maar hij zal toch interactie missen met soort genoten. In de natuur zijn de groepen gemengd, dus voedsters en rammen bij elkaar. Het beste is om je ram te laten casteren en dan een leuke voedster voor hem gaan zoeken. Ga er niet van uit dat je iedere voedster matched met je ram. Koppelen kost tijd, mocht je dit moeilijk vinden neem dan eens contact op met een konijnenasiel in de buurt die helpen je graag hiermee. Ik zou geen ram bij je ram zetten, vaak gaat dit niet goed ook niet als ze gecastreerd zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100