waarom sproeit kater in huis?

We hebben 2 katers allebij 5 jaar oud. Wel ander nest maar zelfde dag in huis gehaald. Gaat echt goed samen zijn ook allebij erg lief. Een kat heeft zo nu en dan dat ie op het aanrecht de achterzijde van de kookplaat ondersproeit. De enige reden die ik zou kunnen bedenken is dat schrikt van zijn eigen spiegelbeeld (rvs) of dat ie protesteert dat hij te vroeg binnen opgesloten zit (tussen 6 en 7 uur 's avonds). Verder sproeit hij ook wel eens in de schuur (wonen op een oude boerderij).
De vraag is waarom doet hij dit en wat kan ik er tegen doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Denk een vorm van territoriumdrift. Castratie zou ik even overleggen met de dierenarts en moet je zelf willen. Anders hopen dat het weggaat of een plasmatje aanschaffen.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een kater (of een poes) sproeit. Allereerst zal een ongecastreerd dier het territorium afbakenen door middel van sproeien. Onder deze omstandigheden is dit heel normaal gefag wat niet valt af te leren. De remedie is uiteraard castratie, maar als je daar te lang mee wacht kan het gedrag al ingesleten zijn helaas. een tweede reden kan een medische zijn: de kat kan blaasontsteking hebben, blaasgruis, of een ander medisch probleem. Een uitgebreid onderzoek door de dierenarts is aanbevolen. Tenslotte kan een gecastreerde kat ook gaan sproeien door gevoelend van onzekerheid en door stress. Door zich te omgeven met de eigen lucht probeert het dier voor zichzelf een veilig gevoel te creeëren. Gezien je verhaal dat je twee katers die vreemd zijn voor elkaar in een nieuw huis bij elkaar hebt gezet zonder rustige introductie, zou dat wel eens het probleem kunnen zijn (maar ga daar niet voetstoots vanuit, eerst naar de dierenarts). Lees je eens goed in over de introductie van katten aan elkaar (en haal een feliway verdamper in huis ter ondersteuning), en neem hier vooral de tijd voor. Tot slot: straf het dier NOOIT! Hij doet het niet om jou te pesten, en je zou het probleem alleen verergeren. Urine-off of HG alle nare geurtjes weg helpen goed om de geur weg te krijgen, net als ouderwetse biotex (wel even in laten werken).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100