Hoe werkt het eigenbesef van dieren in gemengde groepen?

Ja vaak zie je van die filmpjes dat een kat een eend, kip, hond,... adopteert en samen met haar eigen kroost grootbrengt.

Datzelfde kan ook als je een ei van een kip onder een ander broedende vogel steekt neem ik aan.
Men zegt altijd dat een kuiken het eerste ding dat hij ziet als 'moeder' gaat aanzien. Dan gaat een eendenkuiden dus bij de mama kalkoen blijven om groot te worden.

Maar hoe verloopt het dan verder.
Dat een kat dat puppytje niet kan leren miauwen, dat is natuurlijk duidelijk.
Maar hoe gaat het verder voor de kleine?
Gaat die hond zichzelf eerder als kat aanzien en eerder katachtig zich gedragen of komt de natuur toch boven?
Gaat die eend voortaan water uit te weg ( al zou ze moeten kunnen zwemmen maar leerde om er niet in te springen van mama ) of ... ???

Lijkt een beetje nature of nurture voor dieren.

Is daar iets dierenpsychologisch over geweten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dieren die door niet-soorteigen ouders worden grootgebracht beschouwen niet zozeer zichzelf als andere diersoort maar zien in de eerste plaats die andere diersoort als hun eigen soort. Ze zullen als ze de leeftijd bereikt hebben dan ook proberen een partner te veroveren die eruit ziet zoals hun pleegmoeder. Aangeboren handelingen als lopen, zwemmen en vliegen zullen ze wel leren en verder kunnen ze zich in hoge mate normaal gedragen. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat in de vorige eeuw vaak eieren van de (toen zeldzame) kleine mantelmeeuw werden ondergeschoven in nesten van de veel talrijker zilvermeeuw. De zilvermeeuw bracht de pleegkinderen zonder meer groot maar een paar jaar later zagen de onderzoekers het aantal mengparen kleine mantelmeeuw/zilvermeeuw explosief toenemen.

Bronnen:
Lorenz K. Ik sprak met viervoeters vogels...
Teixeira R. Atlas van de Nederlandse...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100