Hoe leer je je hond iets lang vast te houden?

Bedankt voor het klikken op deze vraag!
Wij moeten op de hondencursus onze Golden Retriever Buddy (1 jaar) leren om een speeltje lang vast te houden, dus als je zegt "vast" dan pakt ze hem vast en als je zegt "los" laat ze hem weer los. Alleen onze hond pakt hem wel vast maar laat hem 2 seconden daarna weer los, en en eigenlijk is het de bedoeling dat ze hem pas los laat als wij los zeggen. Hebben jullie tips om dat aan te leren?

Weet jij het antwoord?

/2500

als je hond het speeltje weer los laat moet je je hond een corrigerende tik geven op bijvoorbeeld zijn neus, en foei zeggen.. dit alsmaar herhalen en bij de eerst volgende keer dat het goed gaat belonen en dit herhalen

Het kan lang duren voordat je hond doorheeft wat je bedoelt, maar volhouden en blijven oefenen en belonen is de beste remedie.

Hoi Liesbeth, Ook hier hoort jouw instructeur uitleg te geven, hoe je punt 1: samen een trekspelletje speelt, (belangrijkste onderdeel van een les!) punt2: leert vasthouden en commondo los. Ga dus eerst lekker samen een trekspelletje doen en daag je hond lekker uit om "vast"te houden, m.a.w. je moedigt hem aan. Dan stop je met trekken en houd het speeltje stil en laat met je andere hond een snoepje zien en zegt los. En dan krijgt ie uiteraard een goed zo en het heerlijke snoepje in ruil voor het los. Als het een voorbereiding op apporteren is, dan zou je het speeltje kunnen aanbieden met commando vast en dan loop je een stapje achteruit en moedig de hond aan met vast, pak het speeltje aan en beloon uitbundig, dit ga je steeds langer uitbouwen. Echt advies kan alleen een goede instructeur op het veld geven, het is afhankelijk van het niveau van de cursus, de baas-hond relatie en soms een beetje rasgebondenheid. Je zou op de cursus moeten leren, hoe een hond leert, als je dat begrijpt, dan kan je met geduld en wijsheid, bijna alles aanleren.

Ik had hetzelfde probleem, maar heb het onze hond geleerd door na "vast" aldoor het commando "geef" te geven (dat hij al kende) en dat steeds iets langer uit te stellen. Ter verduidelijking: bij het commando "geef" moet de hond naar me toe komen en geven wat hij in z'n bek heeft. Ik heb aan het begin iemand anders dit commando laten geven, zodat de hond zich moet verplaatsen en automatisch het speeltje (of wat dan ook) even moet vasthouden. Als de hond weet dat hij na "vast" nog iets moet doen met het speeltje, wacht hij op het volgende commando (kan dus ook "los" zijn) zonder het speeltje direct weer te laten vallen.

Toegevoegd op 05 juni 2018 09:36: tekst

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100