waterfilter aquarium aan of uit s'nachts?

Ik heb sinds kort een aquarium gekocht met 2 koudwater vissen en een plantje, maar ik vraag me af of ik de waterfilter s'nachts aan moet laten of uit. Dus zou hij 24 uur moeten werken of moet hij s'nachts als ik slaap bijvoorbeeld uit.

Weet jij het antwoord?

/2500

Zo een filter is gemaakt om dag en nacht te draaien. En dat is ook nodig om het water goed te houden. Ze verbruiken heel weinig stroom en als het goed is hoor je ze niet. De vissen hebben er geen last van, in tegendeel, water dat een beetje beweegt is goed voor de vissen en de planten.

In een filter ontstaan bacteriën die helpen het water te reinigen door afvalstoffen af te breken. Deze bacteriën hebben stromend water nodig en gaan dood als het filter te lang uit staat. Het filter moet dus continu blijven draaien.

Een aquariumfilter moet steeds aan blijven. In de filter zitten bacterien die de giftige ammoniak (vissenuitwerpselen en voedselresten) omzetten in giftige nitriet, dan zijn er andere bacterien die die nitriet omzetten in ongevaarlijke nitraat. Deze nitraat verwijder je door regelmatige waterwissels te doen. Vanaf het moment dat de filter (dus de constante stroom van water) stopt, beginnen de bacterien af te sterven, na enkele uren zijn deze volledig dood. Het is daarom ook belangrijk dat je je aquarium zeker eerst 4-6 weken laat indraaien voor je er vissen in zet, want deze bacterien hebben tijd nodig om te groeien. Zonder deze bacterien zullen je vissen niet (lang) kunnen overleven.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100