Waarom komt een kat alleen nog maar thuis om te eten?

Mijn kater gaat naar buiten door het kattenluik wanneer hij wil en komt naar binnen waar de kattenbak staat en een waterbak en zijn voerbak.
Hij wordt 12 jaar, is 9 jaar geleden met een andere kater uit het asiel gehaald, de andere kater is er niet meer [ziek/in laten slapen] sinds 3,5 jaar.
Omdat hij buiten "vertier" vindt was het niet nodig om er nog een kat bij te nemen, ook ben ik veel thuis.

Toegevoegd na 13 minuten:
Kater komt amper nog thuis, maar wel om te eten.
Zet ik het niet neer, komt hij er om vragen.

Toegevoegd na 1 uur:
Er is niets veranderd, behalve een wijkkater - waar hij een beetje bang voor was - is er niet meer.

Toegevoegd na 6 dagen:
Bedankt voor de reacties en antwoorden!
Geen beste antwoord kunnen kiezen, helaas.

Weet jij het antwoord?

/2500

Waarschijnlijk is er iets in huis wat maakt dat de kat daar liever niet verblijft, mogelijk is de dood van die andere poes daar de reden van, maar het kan ook zijn dat er misschien andere vloerbedekking in gekomen, of andere meubels of iets dergelijks. De komst van een kind kan de reden zijn. Misschien is het nog na te gaan wat het moment was dat je katniet meer binnen wilde blijven en kan je het daar aan koppelen. Ik heb ook een zgn draaideur kat, hier was de oorzaak een andere kat waar hij het niet zo goed mee kon vinden en het feit dat bij de buren warme kalfjes op stal staan waar hij heerlijk tussen ligt en ook nog een buurvrouw die hem voert.

Katten hebben hun eigen territorium. Soms veroveren ze een stuk andere keren verliezen ze een stuk. Daarbij doen ze aan time-sharing (heb ik van Rieneke geleerd) D.w.z. dat overdag hetzelfde stuk 'eigendom' kan zijn van de ene kat en 's nachts kan een andere kat er de baas zijn. Blijkbaar is het territorium van jouw kat niet meer direct bij het kattenluikje. Hij kan daardoor wat minder makkelijk thuis komen. Misschien moet hij er zelfs wel eens voor vechten. Dan is het snel eten en weer terug naar zijn eigen territorium buiten. Dat kan niet onbeheerd achter blijven. Als je wil dat je kat vaker thuis komt, dan moet je hem (opnieuw) leren dat jou huis ook deel is van zijn territorium. Dat doe je door hem er opnieuw vertrouwd mee te maken. Je kat b.v. een tijdje 's avonds of juist overdag binnen opsluiten helpt dan. Ik begrijp dat je het beestje alle ruimte wil geven. Maar liefde geven betekend ook regels stellen. Straks komt hij helemaal niet meer thuis, verwildert hij en vergeet ze waar hij vandaan komt. Dan bij jij niet meer in staat hem te helpen met eten of een trip langs de dierenarts, mocht dat nodig zijn. Door je katje slechts een deel van de dag op te sluiten zal hij niet zijn hele territorium verliezen. Katten doen immers aan time-sharing. Wanneer je katje naar buiten mag dan kan hij nog gewoon naar zijn vertrouwde plekje. En het andere deel is zijn territorium gewoon binnen. Dat er buiten dan een andere kat even de baas speelt daar merkt jouw katje niets van. Met de winter voor de deur zal je katje de warme kachel ook weer gaan waarderen. Na een paar weken is ze aan het nieuwe ritme gewend en zal hij, perfect tevreden, weer vaker thuis komen. Maar pas op: katten zijn niet dom. Hij heeft snel door dat jij op een bepaald moment de deur sluit. Hij zal rond dat tijdstip niet meer binnen gaan komen. Zorg dus dat er altijd een goede reden is om dan tóch binnen te komen door iets extra lekkers te hebben dat alleen dán op dat tijdstip te krijgen is. B.v. normaal alleen brokjes geven, maar bij een gesloten deur een blikje vlees klaar te hebben staan. Katten zijn opportunisten. Zorg dat er iets is dat meer waard is dan die gesloten deur.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100