Ik neem aan dat je met witte duif een koerduifje of lachduifje bedoelt (vroeger werden ze ook roosduifje genoemd, omdat ze een geneeskrachtige werking op bijv. gordelroos zouden hebben). Ze koeren en maken een geluid dat sterk op lachen lijkt.
Nee, deze kun je niet loslaten, want ze komen niet terug. Het is anders dan met sierduiven of postduiven, deze kun je na een verloop van tijd wel loslaten en zullen terugkomen, mits ze niet door een roofvogel worden gepakt.
Koer- of lachduifjes worden zeer tam en zijn dus een hele gemakkelijke prooi voor katten en roofvogels.
Je moet er wel rekening mee houden dat ze zéér oud worden (bezint eer gij begint).
Mijn duif, die ik inmiddels al 27 jaar heb, is zó tam dat hij nergens gevaar in ziet en zelfs de kat op zoekt. In de zomer zet ik hem in een grote papegaaienkooi op het terras waar hij de ruimte in heeft. Ook staat er een grote schaal water in, want hij neemt regelmatig een bad. Hij vermaakt zich dan de hele dag met het opbouwen van een nest, want ook mannetjes maken nesten.
Hoe weet je of het een mannetje (doffer) of een vrouwtje (duivin) is. Doffers baltsen, d.w.z. ze gaan hoog op de poten staan, blazen de krop op en maken dan tijdens het koeren, terwijl ze steeds door de poten zakken, buigende bewegingen. Dit baltsgedrag doet hij ook naar mijn kat.
Zou je er twee willen nemen, kijk dan goed of ze al bij elkaar zitten en of ze elkaar accepteren. Lachduifjes kunnen agressief zijn tegenover soortgenoten, terwijl ze met andere soorten vogels geen problemen hebben.
Mocht je meer willen weten, dan hoor ik het wel.
Toegevoegd na 6 minuten:
P.S. In principe is mijn duif in de winter ook buiten, maar ik zet hem vanwege zijn leeftijd bij vorst binnen.