Poes plats op de mat onder de eet tafel, wat nu ?

De katten bak wordt iedere week helemaal schoon gemaakt, ik heb zelfs andere katten korrels gaan gebruiken, straffen helpt ook niet.
iemand tips?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De kattenbak één keer per week schoonmaken vind ik weinig, tenzij je een buitenkat hebt die vooral buiten plast. Anders moet je eigenlijk dagelijks uit- of omscheppen, afhankelijk van het type grit. Vaak wordt aangeraden om één bak meer te hebben dan het aantal katten dat je hebt. Natuurlijk op een rustige, goed bereikbare plaats. Veel katten gaan naast de bak plassen als ze vinden dat de bak niet schoon genoeg is of als er een andere reden is waarom ze het niet prettig vinden: een geur, de plaats, te druk, of hij staat ineens wat gedraaid: katten zijn nu eenmaal kieskeurig en kunnen door een kleine verandering van slag raken. Bij oudere of gehandicapte katten kan ook de instaphoogte meespelen: er zijn bakken verkrijgbaar met lage instap. Verder is het altijd belangrijk om een medische oorzaak uit te sluiten. Is dat uitgesloten, dan zoek je verder. Het kan stress zijn, maar ook iets simpels als gewoontevorming. Mijn persoonlijke ervaring is dat soms het plassen op een andere plek dan in de bak ineens is afgelopen als je de mat/het kleed/de stoel waar ze steeds op plassen gewoon weghaalt. Ze ruiken dan geen sporen meer van hun geur, en de gewoonte wordt doorbroken. Als het echt alleen het tapijt is en ze gaat ook nog op de bak, betekent dat in elk geval dat de bak wel bereikbaar is en het ook niet zo is dat ze er helemaal niet op wil. Let eens een tijdje op haar gedrag: staat de bak aan de andere kant van de kamer en plast ze alleen op het kleed als dat dichterbij is dan de kattenbak, dan kan het ook zijn dat ze om de één of andere reden de bak gewoon niet haalt. Dat kan komen door een blaasontsteking of blaasgruis, maar zeker bij oudere katten (vooral poezen) is het soms ook 'gewoon' ouderdom. Een extra bak aan de tegenovergestelde kant van de kamer of het huis, kan dan helpen. Als ze alleen op het kleed plast wanneer ze daar ligt te slapen, kun je er vanuit gaan dat ze daar niets aan kan doen en ze gewoon niet op tijd aandrang voelt. Daar kun je niet veel aan doen, behalve een inco-matje of wasbaar kleed neerleggen op plaatsen waar ze vaak slaapt. Als ze vooral op de mat gaat plassen als er *iets* aan de hand is, zoals wanneer je stofzuigt of als er vreemden binnenkomen, kun je daar op inspelen door waar mogelijk stressoren weg te nemen en in elk geval betere/hogere verstopplekjes te creëren. Goed observeren kan je veel leren over je kat. Het kan even duren voor je de oorzaak vindt. Er is niet altijd veel aan te doen, maar vaak gelukkig wel.

Zodra je ziet dat de kat wil plassen direct op de bak zetten, dit de hele tijd herhalen en hopen dat het dan lukt. Het is natuurlijk niet te vergelijken want ik denk dat jouw kat al iets ouders is maar toen mijn katten hier net waren (zijn nu 6 maanden) plaste en poepte 1 van de katten buiten de bak, ik heb toen elke keer dat ik zag dat hij moest hem op de bak gezet en ook gewoon een paar keer per dag, na een aantal dagen ging dit toen goed, ook op de plek waar hij graag plaste heb ik het goed schoongemaakt met biotex en heb ik aluminiumfolie gelegd (hier houden ze niet van). Je zou dus aluminiumfolie op de mat kunnen leggen, en je kunt sowieso zijn bakje eten daar neer zetten dan plats hij daar waarschijnlijk ook niet meer. Maaaaar, je moet natuurlijk de oorzaak weten waarom ze dit doet, heeft jouw kat nooit eerder dit probleem gehad ga dan langs de dierenarts, een kat plast niet zomaar buiten de bak en doet dit ook echt niet om vervelend te zijn, ze kan bijvoorbeeld wel blaasontsteking hebben of iets anders medisch dus laat haar even nakijken, succes. Toegevoegd na 1 minuut: Ik zie dat ik soms "hij" en soms "ze" gebruik.. leest misschien wat onduidelijk, maar ik bedoel natuurlijk "ze", komt omdat ik zelf 2 katers heb denk ik haha...

Allereerst naar de dierenarts, liefst met een opgevangen plasje. In 95% van de gevallen van wildplassen is er een medische oorzaak. Zet de kat apart in de badkamer, met drinken en natvoer. Haal kleedjes weg, en doe de stoppen in de afvoeren. Spoel een teiltje goed schoon met kokend water, zonder reinigingsmiddel, en vul die met een in repen geknipte vuilniszak. Doe de opgevangen urine in een schoon flesje, en laat onderzoeken door de dierenarts. Mocht dit niet lukken, neem de kat dan mee naar de praktijk. Goede kans dat de kat blaasontsteking en/of blaasgruis heeft. Het is sowieso niet slim en contraproductief om een kat te straffen, en als het beestje ziek is geldt dat nog duidelijker. Toegevoegd na 20 uur: Laat je katje castreren, en wel zo snel mogelijk. Hoogst waarschijnlijk ben je dan van het (hormonaal gestuurde) geplas af. Als je dat niet doet, dan hebben verdere tips weinig zin. Zorg wel dat de plasplek ook voor de kat geurvrij wordt gemaakt, bijvoorbeeld door Urine-off te gebruiken.

Katten gaan ergens anders plassen als naar hun idee de kattenbak niet voldoet. Dat kan zijn: verkeerde plaats (bijvoorbeeld waar veel mensen of andere katten zijn of langslopen), de bak is te klein of te laag, de korrels bevallen niet (tja, tikkie eigenwijs zijn ze wel) etc. En niet schoon genoeg, ook heel belangrijk... Probeer eens een tweede, ander type bak (misschien kun je er een lenen, dan wel goed schoon maken) en zet die ergens anders neer. Misschien dat die bak beter bevalt. Als de kat de voorkeur geeft aan de tweede boven de eerste bak, dan weet je dat daar iets mis mee is.

Als er geen medische oorzaken zijn is het volgende aan de hand: Een kat ververst voortdurend zijn eigen geur. In het wild is dit een signaal naar anderen: hier woon ik, dit is mijn territorium. Dat doet een kat omdat hij niet anders kan. Het zit in zijn instinct. En dat zit er zo vast in dat het hem niet af te leren valt. Omdat wij een kat in huis wensen hebben wij hem zijn eigen toilet gegeven i.d.v.v. een bak met vulling. Normaliter zit zijn geur in de kattenbak. Dus maakt hij daar gebruik van. Dus: hij is wel zindelijk, maar op de verkeerde plek! Hij ververst constant zijn eigen geur op het kleed. Stress en verandering kunnen mede een oorzaak zijn! Je kunt een aantal dingen proberen: het kleed pak je weg. Je kunt evt. de kattenbak daar tijdelijk neerzetten totdat het gewoonte is en je zeker weet dat ze nergens anders meer liever haar plas doet dan op de bak. Dit kan wel 3 maanden duren. Het is nog maar de vraag of je het oude kleed, na een grondige reiniging, nog wel terug kunt leggen. Soms zit de oude geur (en de gewoonte) er nog zo vast in dat de kat het nog steeds ruikt. Na die 3 maanden kun je wel proberen er een ander (nieuw) kleed neer te leggen. Je verbiedt de kat langere tijd in de kamer te komen. Zo kan ze niet bij het kleed. Dus kan ze haar ritueel niet realiseren. Geef haar wel de mogelijkheid om in een ander rustig vertrek op de bak te kunnen. Kijk eens kritisch naar de kattenbak en de vulling. De meeste katten vinden een bak met een kap niet prettig. Probeer een zo groot mogelijke bak te kopen met zo fijn mogelijk grit. Als dit niet werkt kun je nog iets proberen: soms blijven katten "tapijtzindelijk". Met veel geduld kun je de kat proberen opnieuw te laten wennen aan kattenbak met vulling. Daarvoor knip je het beplaste gedeelte uit het kleed en leg dit in de kattenbak. Zo gaat je kat steeds in de bak op het kleedje. Uiteindelijk strooi je steeds iets meer kattenbakvulling (de hoeveelheid van een eetlepel per dag) op het kleedje in de kattenbak. Wanneer dit allemaal niet werkt sluit je de kat op in een klein vertrek zonder tapijt en met een kattenbak. Het makkelijkst is de badkamer. De meeste katten leren dan snel de kattenbak te gebruiken. Houdt er wel rekening mee dat, wanneer je haar weer vrij laat ze nog steeds gebruik zal willen maken van het kleed. Ruim dat dus op, of laat toe dat ze week na week een volgend vertrek mag betreden, maar zorg wel dat ze de bak in de badkamer makkelijk bereiken kan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100