Jonge duif gevonden, hoe de nacht laten doorkomen?

Ik heb vanalles al gebeld. De dierenarts, dierenambulance, 144, ik word iedere keer doorverbonden en krijg dan een antwoordapparaat.

Vanavond hebben wij een jonge duif gevonden, hij zat al een hele tijd wat suf te kijken en later werd hij onder ons neus achterna gezeten door een kat, die wij uiteraard weg hebben gejaagd. Het duifje konden we makkelijk pakken, in de tijd dat hij daar zat hebben we zijn moeder niet gezien en hem ook niet horen roepen. Op 't moment zit hij in een doos op een rustig donker plekje, morgen wilden we hem buiten op een rustige plek (plat dak) terug zetten om te kijken of zijn moeder hem komt voeren. Wat kan ik nu doen? Hoe groot is de kans dat hij de nacht overleefd? Ik heb geen duivenvoer in huis, alleen wat zaadjes die wij in de winter in netjes doen voor de vogeltjes. Kunnen we dat evt weken en proberen te geven? En hoe doe je dat? Tips zijn welkom!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het kan zijn dat het duifje niets mankeert, maar gewoon uit het nest is gewaaid. Duifjes leggen twee takjes op een tak, en noemen dat een nest. Het kan echter ook zijn dat het duifje iets mankeert: het geel zie je momenteel erg veel. Laat het beestje voor nu maar rustig in het donker rusten, dat is prima. Kijk morgenochtend vroeg eens goed in het bekje, eventueel met een goede lamp erop. Zie je kleine of grotere kaasachtige plekjes? Dan is dit duifje ten dode opgeschreven: laat hem dan zo snel mogelijk ophalen door de dierenambu voor een spuitje. Zo niet, dan is het goed het duifje geweekte zaadjes te geven: overgieten met kokend water, af laten koelen, en handmatig kleine beetjes in het snaveltje stoppen. Bel hierna ook snel de dierenambu, zodat het vogeltje bij een vogelopvang gebracht kan worden. Zet hem maar niet terug, duiven zijn niet zo slim dat ze hun jong dan nog herkennen en voeren.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100