Vinden konijnen een loopriem leuk of haten ze het?

Ik wil een loopriem voor mijn konijn kopen maar ik weet niet of ze die leuk vinden of haten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het lijkt me voor de hand liggen dat ze dat niet leuk vinden. Anders zouden ze die zelf wel maken. Van gras, of riet, of zo.

Over het algemeen vinden dieren het niet leuk om aan een riem te moeten. Paarden niet, honden niet en katten nog minder. Toch kun je ze dat leren. Voor katten en konijnen geldt dat ze daar aan kunnen wennen als ze nog heel jong zijn. Natuurlijk willen konijnen het liefst vrij rondhuppelen. Een loopriem beperkt hun bewegingsvrijheid en dat vinden ze niet leuk. Maar als jouw konijn anders alleen maar in het hok zit, is het misschien wel een goed idee als het beest op die manier wat meer vrijheid kan hebben. Dan is het het proberen waard. Maar of jouw specifieke konijn dit zal haten, dat is niet te zeggen.

Ligt aan het karakter van je konijn. :) Als je een koppig konijn hebt, nee. Heb je een rustig, vriendelijk, sociaal konijn, waarschijnlijk ja.

Ik denk het niet. Een konijn is een vluchtgevoelig dier. Aan een lijn kunnen ze nergens heen wanneer ze dat zouden willen. Konijnen willen lopen, rennen en graven. Maar dat is niet altijd mogelijk. Ook mentale uitdagingen kan een konijn wel degelijk waarderen. Wat konijnen wel leuk vinden: clickertraining! (Vergelijkbaar met clickertraining bij honden.) Ik heb op you tube een filmpje gezien waarin een konijn op deze manier getraind werd en over hindernissen sprong uit vrijwilligheid. Hij kreeg natuurlijk wel steeds een beloning! Wanneer je je konijn beweging onder begeleiding wilt geven lijkt me clickertraining veel leuker. Het geschiedt nl. op vrijwillige basis en het konijn kan er mee ophouden wanneer hij wil. Mits het in een gebied ik wat het konijn kent (thuis) en er geen stress of angstige geluiden zijn. Als je het goed brengt kun je een konijn veel leren en doe je hem er een groot plezier mee. Veel meer dan uitlaten als een hondje aan een lijn.

Dat zal per konijn verschillen. Of jouw konijn het leuk vindt is een kwestie van op de juiste manier uitproberen. Koop hiervoor een zacht en comfortabel tuigje zoals bijvoorbeeld deze: http://www.zooplus.nl/shop/knaagdieren_kleinedieren/speelgoed/lijn/190425 of deze: http://www.dehuisdiersuper.nl/konijnen-sport-harnas?gclid=COb4l4TZlL4CFagKwwodCJQAsQ#tabwrapper Voordat je met je konijn naar buiten gaat, moet je je konijn laten wennen aan het tuigje. Doe het tuigje om en laat hem los in huis rondlopen. Let goed op hoe je konijn reageert en laat hem nooit alleen met het tuigje om, dat kan gevaarlijk zijn. Als je konijn in paniek raakt van het tuigje, moet je dat meteen weer afdoen en het later nog eens proberen. Bouw de tijd langzaam op. Eerst een paar minuten en dan iedere dag wat langer, totdat je konijn er helemaal aan gewend is. Bedenk ook dat een konijn geen hond is: Jij zult achter het konijn aan moeten lopen, niet andersom! Zorg dat de lijn altijd slap staat en dat je konijn alle kanten op kan die hij wil. Alleen bij gevaar mag je hem tegenhouden, maar sleep een konijn nooit achter je aan. Het is beter om hem naar je toe te lokken of hem rustig op te pakken en op een veilige plek weer neer te zetten. Ik heb zelf in het verleden ook wel eens een konijn "uitgelaten" en dat ging prima. Hij leek zich totaal niet te storen aan het tuigje en de lijn en huppelde vrolijk rond. Wel eerst langzaam laten wennen dus, niets dwingen, niet trekken en achter het konijn aanlopen. Succes!

Bronnen:
http://www.hetkonijn.nl/index.php?option=c...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100