Klopt het dat je een hond knoflook tabletjes kan geven tegen teken?

Onze hond heeft al verschillende teken gehad, nu heb ik eens ergens gehoord dat je ze knoflook tabletjes kunt geven en dat ze dan geen last hebben van teken.
Heeft iemand hier ervaring mee en zo ja hoeveel moet je er dan geven per dag.
Wij hebben een labrador van ongeveer 35 kilo.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Mijn ouders gaven hun Friese Stabij heel vaak knoflook tegen vlooien en teken. Hij is ruim 17 jaar geworden ondanks dat hij over het algemeen geen hondenbrokken te eten kreeg, maar brood met vleeswarensnijdsel of wat de pot schafte als er over was. Toegevoegd na 1 minuut: 1 teentje knoflook om de paar dagen in de zomer.

Volgens onderstaande tekst is knoflook giftig voor een een hond. Ik zou het dus niet riskeren, want je weet de dosis niet. Allium soorten (ui-achtigen: knoflook, prei, sjalotten, sierui, en bieslook) bevatten bepaalde stoffen die uiteindelijk omgezet worden in zogenaamde 'oxidanten' (Sulfoxide en Disulfide). Deze oxidanten kunnen de rode bloedcellen beschadigen. Rode bloedcellen hebben wel een beschermingsmechanisme in de vorm van antioxidanten, maar bij honden is de activiteit van dat mechanisme laag en rode bloedcellen van katten zijn zeer gevoelig voor beschadiging door oxidanten. Ook paarden en koeien zijn gevoelig, terwijl schapen, geiten, ratten en muizen beter tegen uien kunnen. De giftige stoffen in Allium soorten kunnen niet onschadelijk worden gemaakt door verhitting of drogen, ook gedroogde of gebakken uitjes zijn dus gevaarlijk! Knoflook is voor honden wat minder gevaarlijk dan ui. Bij paarden kan knoflook symptomen geven bij een dagelijks inname vanaf 0,2 gram per kg lichaamsgewicht. Terwijl mensen in staat zijn om deze stof te verteren, zijn honden dit niet. Dus de Sulfiden wordt gemakkelijk geabsorbeerd in de bloedbaan van het dier, waar het de celstructuur van de rode bloedcellen afbreekt, wat resulteert in Hemolytische Anemie. Dit is een ernstige vorm van bloedarmoede en kan leiden tot schade aan vitale organen, zoals hart en nieren. Een ui is dus echt levensgevaarlijk voor de hond. http://www.dierenkliniek-heemskerk.nl/Uien%20giftig%20voor%20honden.html Toegevoegd na 40 seconden: Ook is volgens genoemde site de werking van knoflook(extract) als anti vlooien en teken middel NIET bewezen. Toegevoegd na 3 minuten: Er schijnen wel speciale tabletjes voor de hond te zijn met knoflook er in, maar kan niks vinden over een bewezen werking. Dus lijkt mij zonde van je geld.

Knoflook tabletten worden al jaren met succes gebruikt tegen teken en ander ongedierte in de hondenvacht. Zo ook mijn honden. Ik ben altijd op mijn hoede als dit soort eenvoudige en goedkope oplossingen goed helpen en dan ineens gevaarlijk blijken te zijn....(geworden?) De farmaceutische industrie is er erg bij gebaat dat deze vorm van concurrentie "verdacht" wordt gemaakt. Interessant zou het zijn om eens rond te vragen aan NEUTRALE mensen hoe veel slachtoffers deze tabletten maakten. Achterdochtig? Ik? Jazeker! Het je verdiepen in deze materie doet je de haren ten berge rijzen!! De miljardenomzet in de farmaceutische industrie word echt voor een groot gedeelte in stand gehouden door onderzoeken bij te sturen en medicijngebruik te stimuleren.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100