Hoe leer ik mijn kat iets af?

Ze is gek op water en speels.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Mijn katten zijn ook speels en zitten ook overal aan en op, maar als het gevaarlijk is voor de kat of dat er spullen beschadigen zou ik een plantenspuit aanraden. Een klein spraytje hun kant uit en ze houden het voor gezien. Verder schijnen ze geen link te leggen tussen jou en de plantenspuit. Dus traumatisch is het ook niet. Toegevoegd na 2 minuten: oh ik lees net dat ze gek is op water, ik hoop dan dat de plantenspuit nog werkt. Vaak wel, want het komt plotseling en dat vinden ze over het algemeen niet erg leuk.

Ontneem haar de kans dat verkeerd of fout te doen, dus elimineer dat wat fout kan gaan... Vazen vastplakken op de tafel met secondenlijm als de kat die steeds omgooit... En zulke maatregelen, een kat iets afleren, daar heb ik nog nooit van gehoord...

Waatom zou je zulke leuke eigenschappen af willen leren? Enfin, iets afleren: dan zul je veel geduld moeten oefenen, met name als de kat niet jong meer is.

Accepteer dat het geen kat is maar een labrador!

zie hieronder

als je een kat aanschaft hoor je al te weten dat je qua gedrag jezelf moet aanpassen, en niet andersom. een hond kun je van alles aanleren, bij een kat is dat velen malen moeilijker. in de tros kompas staan altijd leuke columns van martin gaus, heel leerzaam.

als de kat de plant uitgraaft, bedek de aarde dan met siersteentjes van niet te klein formaat, te krijgen bij het tuincentrum. op het aanrecht leg je een plankje beplakt met plakplastic, plakkant boven. gedeeltes van meubilair beplak je met dubbelzijdig tape. erg belangrijk; geef de kat alternatieven, dus creeer andere hoge plekjes waar ze wel mag komen, en koop een fijne hoge krabpaal voor haar.

Katten zowel als honden gaan gedragingen nalaten wanneer ze er geen voordeel van ondervinden. Ze stoppen met acties als ze er een náár gevoel bij hebben. Het is dus aan jou om uit te vinden hoe je een voor de kat fijne actie kunt ombuigen tot een vervelend iets. Dat kan bij katten met een plantenspuit, maar als dat voor jouw kat nu juist iets plezierigs is (water), dan moet je iets anders verzinnen. Over het algemeen zullen dieren bij drie achtereenvolgende slechte of minder prettige ervaringen er al de brui aangeven. Misschien moet je dezelfde actie een week later nogmaals herhalen. Dat is voldoende. Rieneke geeft al een aantal hulpmiddelen. Voor je eigen kat kan je er misschien nog wat bij verzinnen.

Het ligt er een beetje aan wat je hem af wilt leren. Een plantenspuit kan ook bij katten die van water houden best helpen. Het sissende geluid is net zo eng als het water dat je ermee spuit.

Wat wil je precies afleren? Katten kan je veel leren, maar afleren is lastiger. Katten doen alles doelmatig. Als ze graag met water speelt, koop een waterfontein met onderleg mat. Geef haar alternatieven. Is het een kat die alleen leeft? Dus zonder andere katten? Katten zijn sociale dieren en spelen (uitzonderingen zijn er natuurlijk altijd) graag met elkaar. Veel met haar spelen dus. Je zou aan voedselverrijking kunnen doen. Er zijn boeken te koop waarin spelletjes staan die je met je kat kunt doen. Mijn katten geven een High Five voor een snoepje. Laat de tips van de plantenspuit maar achterwege. De kat legt de link niet tussen tussen iets wat ze niet mag en het water.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100