Is dit veilig genoeg voor een kat ? (zie toelichting)

Als je 6 hoog op een flat woont, en het balkon is afgezet door het gebruikelijke spijlen hek, kun je je kat dan veilig op het balkon laten ?
Zou een kat snappen dat het te hoog is om door de spijlen te kruipen; of kan hij instinctief reageren op een vogel b.v. en dan te pletter vallen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Wij hebben op 10 hoog gewoond en wij hadden 2 katten. De ene deed niets en de ander was ondernemend, die liep aan de buitenkant van de spijlen overal naartoe, doodeng. Wij hebben toen ons balkon afgeschermd met zwarte vogelnetten, daar kijk je gewoon doorheen en de katten konden niet meer weg. Toegevoegd na 1 minuut: Toen we de netten nog niet hadden was onze kat echt de schrik van alle buren.

Een kat komt altijd op zijn pootjes terecht, als het maar hoog genoeg is, waar hij vanaf valt. Klinkt raar misschien, maar hoe hoger is niet hoe gevaarlijker voor een kat. Bij 6 hoog moet het allemaal goed komen, mocht hij vallen ( of willen ontsnappen, om op avontuur te gaan). Als het voor uw gevoel beter is, dan kun u nog de spijlen afschermen door er een zeil of iets dergelijks voor te spannen. Hou er echter rekening mee, dat een kat zonder moeite zo op de rand van de balkonafscherming springt. Voorkomen kunt u dit niet. Maar goed, echt gevaarlijk is het dus ook niet.

Het risico dat de kat instinctief achter bijvoorbeeld een vogel of insekt aan gaat, is reëel. En al komt een kat inderdaad meestal op zijn pootjes terecht (ze kunnen zich heel goed draaien tijdens een val) betekent dat niet dat ze die pootjes niet kunnen breken of nooit met hun kop op een uitstekende stoeptegel terecht kunnen komen. Ik zou de spijlen dus afzetten, zodat bijvoorbeeld een kat die achter een vlieg aanrent, niet het risico loopt om in zijn enthousiasme tussen de spijlen door te glijden.

Ik heb met katten op verschillende plaatsen in verschillende flats gewoond. Eerst op 10 hoog waar mijn kat 2x van het balkon viel omdat hij altijd op de rand van het balkonhek sprong. De eerste keer viel hij in de struiken en mankeerde hem niets. De tweede keer viel hij op de tegels en was morsdood. In het andere huis woonde ik op de derde etage. Ook daar viel mijn kat van het balkon op de tegels. Resultaat een totaal verbrijzelde achterpoot. De dierenarts wilde hem daarom afmaken, maar dat wilde ik dus niet en heb hem in een dierenkliniek laten opnemen. (Is heel erg duur). Daar hebben ze hem zo goed en zo kwaad als het ging nog een beetje opgelapt, maar die poot kwam nooit meer goed. Je moet dus wel wat aan je balkon doen met kippengaas of vogelnetten.

Helaas ben ik ooit twee katten verloren op hoge balkons. Dus altijd heel goed afschermen en geen risico nemen en zeker niet vertrouwen op het fabeltje dat ze altijd op hun poten terechtkomen. Nu nog praatten we regelmatig over onze prachtige, enorme lieve zwarte poes Doortje die een vogel achterna sprong en gewoon beneden op de tegels doodging nadat ze keihard was neergevallen. Echt waardeloos en het gebeurde precies een uur voordat de timmerman kwam om de afzetting te maken. De andere kater was het gelukt door het afbakeningsnet te komen waar een gaatje in zat. De eerste keer liep het goed af, de tweede keer was het voorbij.

Nee, dit is niet veilig. Een vriendin van mij woonde op een flat en daar is haar kat afgevallen, dood. Katten zijn nieuwsgierig. Dus je kunt beter nog een extra beveiliging maken of er altijd bijblijven als de kat op het balkon is. Toegevoegd na 2 minuten: Altijd gaas voor de spijlen maken, zodat hij er niet door kan kruipen!!

Ik woonde 9 hoog en mijn kat ging gewoon op het balkon. Sterker nog, hij liep ook op de rand. Nooit iets gebeurd.

ik geloof er niks van, dat katten niet in de gaten zouden hebben wat het gevaar is van zo hoog te zitten. katten in het wild (en onze huiskatten staan daar echt niet zo ver van af, weten instinctief, dat ze zich met hoogte niet kunnen vergissen.. dat weten ze nu nog steeds. katten zijn katten en hebben dus de instincen van katten. we moeten de katten niet de angsten van mensen aanpraten. daar doen ze toch niet aan mee. maar ja, als je echt geld wilt spenderen voor een aanschaf die geen nut heeft, dan moet je dat zeker doen.

Het beste kan je zoals al eerder gezegd en net spannen. Er zijn heel veel goede mogelijkheden om je balkon af te schermen, zonder het idee te hebben dat je zelf ook opgesloten zit. Otten Petcages heeft bijvoorbeeld oplossingen. Hoewel het ook goed kan gaan, gaat het helaas vaker fout. Katten kunnen lelijk terecht komen, dus je kan het beter maar voorkomen.

het is al vaker genoemt een net spannen iets waar hij niet doorheen kan. Maar ik geef toe een kat lekker binnen bij je hebben is toch wel gezelliger =)

Helaas mijn kat is van 6 hoog gevallen juist doordat ik iets had afgezet. maar net niet voldoende dus :( Gebroken heup , 3 maanden revalideren hij heeft het overleefd heeft nu lam pootje is echt een schat gworden katten zijn nieuwsgierig, vooral mannetjes ze hebben wel degelijk in de gaten of iets te hoog is maar er bij blijven is het devies helaas voor mij te laat.

Ik zou ze niet zo buiten laten ...Zelf woon ik op 21 hoog, maar heb ook het balkon helemaal afgezet met volieregaas. Er zijn katten die gewoon ook van zes hoog naar beneden springen... en soms gaan ze dan dood, ook al komen ze op hun pootjes terecht... als je even uitrekent met wat voor snelheid ze vallen...dus de impact van de 'klap', snap je vanzelf dat dat meestal niet goed gaat...en vooral niet als er stenen of gras onder zit. Better Safe than Sorry!!! Toegevoegd na 7 minuten: ik woon op 1 hoog... niet op 21 haha...

wij hebben moeder en dochter kat gehad en de moeder is uit de dakgoot gevallen. En de dochter is nooit gevallen. Later woonde ik op 8 hoog, ook weer met een moeder en dochter kat. Daarvan is de dochter na een nachtelijke uitbraak van het balkon gevallen. 8 hoog is te hoog en de kat was dood terug gevonden. Nu wonen we op 2e verdieping met een 3 jarige poes deze is er ook van het balkon gevallen. Volgens ons niets aan de hand en loop ook weer lustig er oplos op de balustrade. Ik denk dat het echt van kat tot kat verschillend is net zo als met mensen. De 1 is gewoon slimmer dan de ander. En je kan het niet van tevoren zeggen. Mijn mening is. Onze kat vindt het heerlijk om buiten te lopen en dat geeft hem veel plezier in het leven. Het is het zelfde als mensen roken het is een risico op kanker, maar geeft wel plezier in het leven. Misschien geen goede vergelijking. Maar wel een keuze.

Bronnen:
Eigen ervaring

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100