De hond van mijn ouders bijt, wie heeft tips?

Mijn ouders kregen de hond toen hij 1 jaar was, het bijten is 1 a 2 jaar later begonnen. Hij bijt op momenten dat ze iets van hem willen, zoals aan zijn poten zitten. Het bijten gebeurt steeds vaker en wordt heftiger. Mijn ouders vinden het lastig hem aan te pakken en streng te zijn. Het plan is nu om de hond te laten castreren en daarna een nieuw gezin/baasje zoeken die de hond wil heropvoeden. Zij zien in dat ze misschien niet de juiste baasjes voor hem zijn. Zou dit een oplossing kunnen zijn? Wie heeft tips waar de hond heen kan?

Toegevoegd na 1 dag:
Dank voor jullie reacties!
Om terug te komen op een aantal vragen. Dit is niet de eerste hond van mijn ouders, ze zijn allebei opgegroeid met honden, maar dit waren altijd teefjes. Vóór deze hond hadden ze ook een reutje, maar dit was een erg makkelijke hond (een jack russel). De huidige hond is een Grand Basset Griffon Vendeen. Hij heeft de jack russel ook nog gekend en de fokster denkt dat toen deze hond was overleden, er in zijn ogen geen baas meer was in de roedel. Zou dat zo kunnen zijn? Hij vertoonde het bijtgedag ook al toen de jack russel nog leefde.

Verder hadden ze al een half jaar geleden de hulp ingeschakeld van een gedragsdeskundige, maar deze heeft helaas weinig handvaten gegeven om met de hond om te gaan. Behalve dat we niet over de hond heen moeten buigen.

Misschien kent iemand een specialist op dit gebied?

Toegevoegd na 1 dag:
Nog 1 ding, hij heeft idd last van zijn poot, daarom mogen ze er waarschijnlijk niet aan zitten

Weet jij het antwoord?

/2500

Als het bijten na meer dan een jaar begonnen is, moet je de oorzaak in de opvoeding van de hond gaan zoeken terwijl hij reeds bij jullie was. Daar is iets mis gegaan. Vaak aan de poten zitten hebben de meeste honden niet graag. Doe nooit iets wat ze niet leuk vinden, is trouwens voor niets nodig. Een boekje of eens zoeken op het net kan al veel helpen. Ken je Cesar Millan? Hij is de beste hondenfluisteraar ter wereld. Ik geef je een paar linken, ook eentje van You tube. Je vind daar vast wel iets om het gedrag van het baasje te veranderen, zodat de hond ook veranderd. Streng zijn of straffen is niet de beste methode, belonen als het goed gaat is voor beide partijen het prettigst, en geef veel beter resultaat.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Cesar_Millan
https://www.youtube.com/user/CesarMillan

["Mijn ouders vinden het lastig hem aan te pakken en streng te zijn."] Het lijkt alsof dit de eerste hond van je ouders is. Een hond moet, net als een kind, weten wie de baas is, wat de grens is, wat mag en wat niet. Het enige wat van het begin af aan zinvol was geweest is: streng en consequent zijn en allebei dezelfde regels hanteren... Dat kan trouwens ook een reden zijn dat de hond nu bijt, als je ouders verschillende regels gebruiken, weet de hond niet meer waar hij aan toe is, wordt onzeker en gaat bijten! ["Mijn ouders kregen de hond toen hij 1 jaar was, het bijten is 1 a 2 jaar later begonnen. Hij bijt op momenten dat ze iets van hem willen, zoals aan zijn poten zitten. Het bijten gebeurt steeds vaker en wordt heftiger."] Een hond van één jaar kan en moet zeker nog opgevoed worden. Er is kennelijk niet één leider in deze roedel, want dat is het : je ouders en de hond zijn samen een roedel en honden hebben een leider nodig die vertelt wat er wel en niet mag. Als je ouders dit kennelijk niet zelf kunnen [opvoeden] dan zou een opvoedcursus zeker aan te raden zijn. Als je ouders dit niet meer willen of aankunnen, zou afstand van de hond een oplossing kunnen zijn. Allereerst kan castratie helpen en daarna zelf nog een poging wagen. Als je ouders bang zijn inmiddels voor het bijten, dat vaker en heftiger is geworden, zou ik er niet aan beginnen, een hond voelt angst en een leider die bang is, daar hebben we niets aan. Tip : consequent zijn. Tip : cursus volgen Tip : één roedelleider Tip : nooit boos worden Tip : geduldig blijven Tip : castratie kan helpen [dierenarts advies vragen] Tip : bij afstand doen, asiel bellen en alles vertellen Tip : beter via asiel nieuwe eigenaar zoeken, zij hebben ervaring. @Djwm, ik hoop dat jullie mee verder komen, succes. Toegevoegd na 1 minuut: @Djwm, ik hoop dat jullie _HIER_ mee verder komen, succes. Toegevoegd na 4 minuten: Ik vergat nog te vragen of jullie al bij de dierenarts geweest zijn voor een algemeen onderzoek? Is er een reden dat de hond zo gevoelig is als je aan de poten zit?

Het is onmogelijk van hier uit te beoordelen hoe de situatie precies in elkaar zit. Er zijn nl. verschillende vormen van agressie. Meestal is het gedrag (onbewust) aangeleerd. In dat geval zal een sterilisatie niet helpen. Wanneer de hond voor herplaatsing wordt aangeboden (bijv. op marktplaats) is het verstandig de hond toch te laten helpen om te voorkomen dat hij in de broodfok wordt ingezet. Dat leidt weer tot een uitputtend bestaan voor de hond en veel(gestoorde) nakomelingen. Een extra punt kan de herkomst van de hond zijn. Hoe is hij grootgebracht bij de fokker? Is hij voldoende gesocialiseerd? Wat is zijn (ras)achtergrond en hoe zit zijn denkpatroon in elkaar? Hoe gedraagt hij zich in bepaalde situaties? En: is de interpretatie van de eigenaren juist? Er bestaat ook nog angst agressie. Dit is een van de moeilijkste soorten agressie om af te leren of om te buigen naar goed gedrag. Het ligt aan de eigenaren in hoeverre ze in staat zijn de hond hierin te begeleiden. Als het gedrag al te ver gevorderd is, is het heel moeilijk voor de meeste mensen dit op eigen houtje dit te doen. Ik raadt jullie dringend aan om een gedragstherapeut te consulteren. (Overleg van tevoren met de dierenarts om medische oorzaken uit te sluiten.) De therapeut kan de situatie ter plekke bekijken, een behandelplan uitstippelen en samen met de eigenaren een rapport maken. De eventuele nieuwe eigenaar weet dan waar hij aan toe is. Ook wanneer de hond naar een asiel moet kun je precies vertellen waar het mis is gegaan. Het lijkt me in het laatste geval dat er een ervaren nieuwe eigenaar moet gezocht moet worden voor de hond. Wacht niet te lang met het ondernemen van actie. Als de hond iemand ernstig verwond, en nog meer kwalijk gedrag leert, kan het te laat zijn.

Het is lastig om advies te geven met zo weinig informatie. Ik zie voor mij een hond van een klein ras. De eerste hond van je ouders. De hond is uit het asiel gehaald of bij mensen vandaan die bij nader inzien de hond toch niet de aandacht gaven die iedere hond verdient. Dat wil zeggen: genoeg uitlaten, behoorlijk opvoeden, goed voer en duidelijke regels. Je ouders zijn er blij mee en trots dat ze nu ook een hond hebben die al zolang op het verlanglijstje stond. Het hondje mag veel, mag ook trekken aan de lijn, want hij is klein genoeg om geen pijn in de armen te krijgen en je merkt het nauwelijks. Als er visite komt krijgt hij ook een koekje anders is het zo zielig en je wilt niet dat hij gaat blaffen om het koekje af te dwingen, want dat is hij zo gewend... Kort en goed (slecht dus..!) het hondje weet wat het wil en hoe hij iets gedaan moet krijgen. Te zelfde tijd komen je ouders er achter, dat het toch een beetje vervelend is dat "Fikkie" alsmaar meer eist. Als hij dan ook nog dreigende 'taal' uit gaat slaan en zijn bek gebruikt, zijn je ouders hoogst verbaasd en geïrriteerd. De ellende is al tijden daarvoor ontstaan: geen kennis van opvoeden en een grote mate van verkeerde 'liefde' voor de hond. Zeg maar als dit verhaal niet klopt met de werkelijkheid! Je ouders moeten dus bereid zijn helemaal van voor af aan te beginnen met een beter inzicht en kennis van de aard van 'de hond'. Dat kan alleen als ze die inzet er voor over hebben. Als start is er een hondentherapeut nodig die voor rond de 85 euro een plan opstelt naar aanleiding van een gedegen diagnose van alle kronkels. Is de boel goed op een rijtje, dan een aanvullende hondenschoolcursus om ook de bazen meer inzicht bij te brengen. Hebben ze het allemaal wel gezien en zijn ze ontmoedigd door de hele ervaring, dan is afstand doen de enige oplossing en beter voor baas en hond. MAAR het hoeft niet zo'n erg groot probleem te zijn als deze houding van de hond er langzaam is ingeslopen. Dit soort aangeleerd gedrag is er binnen een paar dagen, met een andere houding naar de hond toe, uit te halen. De hond wordt veel gelukkiger als hij de regels mag volgen die voor een goed hondengedrag noodzakelijk zijn.

zoals jodokus al zei: als dit je eerste hond is denkt die hond dat HIJ de baas is maar dat is niet zo hij bijt vanwege defensie/dat ie iets niet wil. deins niet terug als ie bijt wees streng laat hem zien dat JIJ de baas bent het lijkt zielig maar zodra hij weet wie de baas is zal hij waarschijnlijk niet meer bijten. als ie dat nog wel doet dan moet je naar de dierenarts ofzo.

het moet zo zijn dat JIJ de baas bent dus corrigeren als hij iets doet wat je niet wil hiermee speel jij dus de baas en gedraag je ook als een leider als je bijvoorbeeld een trekspelletje doet moet JIJ winnen. ik heb zelf ook een hele dominante teef maar als jij de baas bent dan word het je beste maat!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100