Wat mankeren mijn aquariumvissen, ze bewegen snel met hun mond en de volgende dag zijn ze dood?

Sinds eind december de bak opnieuw ingericht. Nu heb ik iedere week één vis die de ene dag heel snel met zijn lippen beweegt, of hij de hele tijd aan het zoenen is, de volgende ochtend is hij dood. In 5 weken zijn er van 5 soorten steeds 1 dood. Dus 1 sumatraan, 1 prachtbarbeel, 1 vuurneon, 1 kanrdinaaltetra. Op de huid is niks te zien. Geen beschadigingen, stippen of wat dan ook.

Toegevoegd na 29 minuten:
de vis zwemt niet aan de oppervlakte, en het ziet er niet uit als lucht happen.
Toch vanmorgen maar weer eenderde water ververst.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De 2 meest voor de hand liggende oorzaken zijn zuurstofgebrek en een probleem met de kieuwen. Die eerste is het waarschijnlijk niet aangezien plantjes normaal gezien voor voldoende zuurstof zorgen als zo goed verzorgd worden. Zuurstoftekort komt dan vooral voor als er veel vervuiling is waardoor de bacteriën veel zuurstof verbruiken. Maar dan zouden ook zij het moeilijk moeten hebben en is de kans groot dat je al iets opgemerkt zou hebben. Ga daarom eens na of de andere waterwaarden goed zijn, nitriet en ammoniak hebben o.a. een negatief effect op de kieuwen. Maar ook kieuwwormen zijn een voorbeeld van kieuwproblemen. Dus als je bevestiging krijgt van goede waterwaarden is een bezoek aan een gespecialiseerde DA een optie.

De vissen hebben waarschijnlijk zuurstof tekort, dit kan komen omdat je filter niet goed geïnstalleerd is, waardoor het water niet voldoende in beweging is, je filtersysteem moet richting het wateroppervlak uitstromen. Als dit wel goed geïnstalleerd is, dan kan het zijn, dat je teveel vissen in je aquarium hebt, waardoor het zuurstofgehalte te snel daalt.

Waarschijnlijk hadden ze zuurstof te kort een oplossing hiervoor is een zuurstof pompje kopen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100