Wat is typisch gedrag na een behandeling voor blaasgruis bij een kat?

Mijn kat is gisteren behandeld met een katheter voor blaasgeruis (met narcose). Hij is 24 uur bij de dierenarts en is nu sinds enkele uren thuis. We merken dat hij veel naar zijn bak gaat om te plassen, maar dan hij ook af en toe op bv een kleed probeert te plassen. Hij eet en drinkt wel, heeft meer energie. Tegelijk lijkt hij zijn draai niet te kunnen vinden. Is dit normaal gedrag? Waar moeten we op letten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Klinkt als normaal gedrag na een dergelijke operatie. De blaas is erg uitgerekt en misschien (waarschijnlijk) ontstoken. Als het goed is heeft de kat antibiotica gehad. De narcose kan lang nawerken. Is hij woensdag niet de oude of vertrouw je het eerder niet even weer de da bellen.

De narcose werkt nog wel even na,maar hou het in de gaten of hij wel kan plassen en niet weer verstopt raakt want dan is het dringend noodzakelijk om morgen weer naar de da te gaan. Als een kat verstopt zit zal hij steeds maar zieker worden. Met de urine verlaten veel afvalstoffen het lichaam en bij verstopping kan dit dus niet. Ook de nierfunctie gaat achteruit door een verstopping. Klachten die ontstaan zijn slomer worden, stoppen met eten, braken en het kan, als de afsluiting niet snel wordt opgeheven, tot de dood leiden. Toegevoegd na 2 minuten: Zijn plasbuis zal best gevoelig/geirriteerd zijn door de katheter die erin heeft gezeten en daardoor kan het ook mogelijk zijn dat hij nu steeds wil plassen,maar nogmaals hou het in de gaten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100