Eetgedrag van mijn kat: mijn kat eet meer dan volgens mij normaal is, maakt dit uit?

Sinds kort heb ik een nieuwe kat, een kat (kater) van 3 jaar.
Mijn vorige katten (ik heb ook katten van dezelfde leeftijd al gehad) aten veel minder. Dan deed ik gewoon brokken in het bakje en wanneer het leeg was vulde ik het bij. Maar bij mijn nieuwe kat moet dit wel 3/4 keer per dag, terwijl het bij mijn andere katten volgens mij maar 1 keer hoogstens 2 was?

Is dat gewoon normaal voor een kat?
Of moet ik een vast schema instellen (bijvoorbeeld 2 keer per dag een vol bakje ofzo?)

Want nu geef ik hem meestal maar gewoon wanneer het op is. Maar misschien is dat niet gezond.

Wie weet er meer van? :)

Weet jij het antwoord?

/2500

Haha, dat ken ik. Ik heb hier goedzakken, luiaards, sprinters en vreetzakken gehad;) Zoals je zelf al denkt, bij de vreetzakken is het gewoon een kwestie van goed voer, 2 keer per dag. Kijk op de verpakking wat de kat gemiddeld nodig heeft en pas dat aan als hij te dik of te dun wordt. Succes!

Of he hebt kleine bakjes of een kwalitatief minder goed voer. Een kat eet wel 20 keer per dag een klein hapje en dit is ook belangrijk. Als een kat zoveel eet als jik beachrijft dan lijkt het er op dat de kat niet genoeg voedingsstoffen binnen krijgt en dit probeert te compenseren door veel te eten. Een goed voer bestaat voornamelijk uit vlees en heeft zo weinig mogelijk granen. Concreet: nee 4 bakjes per dag is niet goed.Laat je in de sdieren speciaal zaak eena voorlichten over voer.

Geef de kat ook zacht voer, dat is een goeie manier omze ook vocht binnen te laten krijgen + ze vinden het lekker.

Sommige katten blijven maar eten, omdat ze zich rot vervelen. Begin eens met een deel van het voer te verstoppen, en in voerpuzzels aan te bieden. Zo benader je de natuurlijke omstandigheden, waarbij een kat moet jagen voor z'n voer. Speel daarnaast veel met je kat, en rouleer de speeltjes, zodat ze interessant blijven. Ook het gebruik van geurtjes zoals kattenkruid en valeriaan maakt het kattenleven veel interessanter. Geef daarnaast, zoals Niels al aangeeft, geen supermarktvoer maar goed voer waar de kat minder van nodig heeft.

Een kat nooit onbeperkt voeren. Een volwassen kat geef je slechts 2 keer per dag te eten. Als zoals je aangeeft de kat al zoveel heeft gegeten, ga er dan maar eens mee op de weegschaal staan, waarschijnlijk zal er al sprake zijn van overgewicht. In zulke gevallen is het interessant de kat moeite te laten doen voor zijn eten, bijvoorbeeld door het droogvoer in zo'n speelbal te doen. Het zal veel langer duren eer de kat de brokjes eruit krijgt (ja, zet dat gerust op het kleinste standje) en ze zal ze dus niet kunnen opschrokken. Wees ook spaarzaam met tussendoortjes.

Het belangrijkste lijkt mij dat je kat voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en dat gaat alleen met een goede kwaliteit voer. Als hij dat krijgt en hij wordt niet te dik, mag hij best wat meer eten dan gemiddeld. Er bestaat ook speciaal voer (van de duurdere merken, zoals Royal Canin) dat ervoor zorgt dat een kat eerder verzadigd is, terwijl hij toch voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit wordt vaak gegeven als een kat te zwaar is. Een goeie dierenwinkel of de dierenarts kan je eventueel ook adviseren.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100