Kan je het schild van de schildpad poetsen?

Mag je het schild van de schildpad poetsen. Ik heb een geelwangschildpad en die heeft soms allemaal alg op zijn schild. Dit poets ik er dan af met een tandenborsteltje. ( gewoon zacht en met water) Het ziet er uit of ie er niet last van heeft. Maar dat kan ik natuurlijk niet weten. Weet iemand of dat goed is ? Na de tijd is het schild altijd weer mooi. En zwemt hij weer vrolijk rond.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste kun je dat niet schoonmaken en zorgen dat er een plek is waar je schildpad kan zonnen, als hij of zij voldoende zont, dan verminderd de alggroei. Alg komt ook in de natuur bij schildpadden voor, laten zitten dus, dit verdwijnt vanzelf. Toegevoegd na 1 minuut: Het poetsen van het schild kan stress opleveren bij je schildpad, ook daarom niet meer doen.

Eerst en vooral is het belangrijk dat de schildpad af en toe helemaal kan opdrogen tijdens het zonnen. Belangrijk voor de hygiëne. Verder is het poetsen van het schild niet nodig zolang er geen 'complicaties' optreden. Tenminste, dat is de theorie. In praktijk is voorkomen beter dan genezen en kan je als de schildpad losse segmenten heeft deze beter voorzichtig verwijderen (deze zitten toch los) aangezien het vuil hier onder zal kruipen. Verder doe je het goed, voorzichtig aan de slag met een zachte tandenborstel en kijken naar de reactie van de schildpad, als hij plots schrikt moet je zachter aan doen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100