mag mijn hond los in de tuin?

ik heb een stuk grond die naast mijn magazijn ligt heb pas nieuwe buren en die hebben ook 2 honden een stafort en een chiwawa,ik zelf heb een rotweiller en een mops ik ben 4 jaar met de rotweiller naar school geweest en hij is heel sociaal eingelijk te braaf zegt de dierenarts zelf,natuurlijk als hij de honden van de buren hoort blaffen gaat hij kijken en gaat hij ook eens blaffen bij hun aan de draad kunnen ze daar iets aan doen,ze hebben de politie op mijn dak gestuurd en nu wil die da ik de hond vast leg in mijn eigen tuin hij is 9 jaar en heeft nog nooit vastgelegen en heb de voorbije 5 jaar met mijn vroegere buren nooit problemen gehad,dus ben ik niet van plan hem vast te leggen .hij is dan ook nooit buiten als wij niet thuis zijn.

Weet jij het antwoord?

/2500

Als jouw hond nergens anders heen kan dan alleen jouw eigen tuin dan ben je niet verplicht om je hond vast te leggen.

Er is geen wet die het verbiedt om honden in een tuin te laten lopen. Maar overlast veroorzaken mag ook niet. Het blaffen van een hond valt onder burengerucht. De politie kan hiertegen optreden op basis van de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV). In de APV is namelijk vaak een zogenaamd 'kapstokartikel' opgenomen waarmee burenlawaai kan worden aangepakt, dus ook geluidhinder door huisdieren. De politie heeft kennelijk het aan de ketting leggen (waarvoor ook nogal wat eisen gelden) als advies gegeven. Maar het, voor de buren kennelijk hinderlijke, blaffen wordt daarmee vermoedelijk niet voorkomen.

Zeker je rottweiler niet vastleggen als de andere honden wel los mogen lopen. Dit veranderd het gedrag van een rottweiler en de kans is groot dat ie de staffort (omdat dit de grootste hond van de 2 is) van de buren aanvalt wanneer ie de kans ziet, hoe braaf ie nu ook is. Vergeet niet dat het "zijn" territorium is en dat de honden van de buren dat nu betreden zonder dat hij ze kan corrigeren, het stuk draad ziet ie niet als een afscheiding omdat ie vrij zicht heeft. Een dominante reu zal zijn hele wandel gebied (willen) opeisen als zijn territorium. Ik zou in overleg met de buren een schutting plaatsen, zo ben je er ook zeker van dat er geen nare bijtincidenten gebeuren en heb je een duidelijke territorium afscheiding.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100