Hoe spint een kat?

Als ik mijn kat aai of als hij gewoon lekker ligt begint hij te spinnen. Maar hoe doet hij dat? Het lijkt uit zijn bek te komen. Iemand een idee?

Weet jij het antwoord?

/2500

een gedetailleerd fysiologisch onderzoek door onderzoekers aan de medische faculteit van de darthmouth university heeft bevestigd dat het spinnen opgewekt wordt door zeer snelle en regelmatige zenuwimpulsen die rechtstreeks vanuit het centrale zenuwstelsel naar de spieren van het middenrif en de stembanden worden gestuurd. de spieren worden afwisselend geactiveerd door salvo's van 20 tot 30 impulsen per seconde; eigenlijk zijn het buitengewoon goed gecontroleerde zenuwtrekkingen en de fysiologen die het onderzoek uitvoerden hebben opgemerkt dat geen enkele andere vorm van normale zenuwtrekkingen, die bij dieren onderzocht zijn de hoge frequenties en grote regelmaat van het spinnen halen.

Bronnen:
het karakter van katten, door stephen budiansky.

Hoe katten dit geluid produceren is na heel veel jaren onderzoek nog niet bekend. Er zijn verschillende theorieën over. Een daarvan is, dat het geluid geproduceerd wordt door vibratie van de 'valse' stembanden (deze bevinden zich achter de 'echte' stembanden). Een tweede theorie is dat bij het uitademen samentrekkingen van het strottenhoofd en het middenrif plaatsvinden, die het geluid produceren. Een derde theorie is dat het geluid veroorzaakt wordt door turbulentie van de bloedstroom van de vena cava (de hoofd ader die het bloed naar het hart terug brengt). Men gaat er vanuit dat er op het punt waar de ader zich vernauwt om naar het middenrif te gaan, vibraties in de borstholte ontstaan die zo via de luchtpijp naar boven komen en resonanties geven. Er valt op dit gebied nog een hoop onderzoek te doen. Conclusie: ga er nooit blindelings van uit dat uw kat altijd tevreden is als hij spint! Bron: www.xs4all.nl/~elmaalel/behaviors.html.

Bronnen:
http://dier-en-natuur.kwero.nl/huisdier/46...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100