Hoe kan je een huisdier-krekel laten tjirpen?

Ik ben op vakantie in China en heb een huisdier-krekel gekocht die hier gehouden worden vanwege hun melodische getjirp. Hij heeft wel een paar keer getjirpt, maar ik kon toen geen aanleiding (temperatuur, licht, andere geluiden) ontdekken.
En ja, voor de bomenknuffelende Greenpeace-tiepjes onder u, ik ga hem later vrijlaten.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De Dolbear's Law stelt dat het tjirpen afhankelijk is van de omgevingstemperatuur. Ik zou daar dus mee blijven experimenteren. Misschien dat onderstaande link iets oplevert.

Bronnen:
http://insects.about.com/od/insectfolklore...

Alleen de mannelijke krekels tjirpen. Het geluid wordt gemaakt voor het tjirp-orgaan, een lange ader die langs de onderkant van elke vleugel loopt en is bedekt met "tanden" zoals een kam. Het tjirpende geluid wordt gemaakt door de bovenkant van een vleugel langs de onderkant van een andere vleugel te halen. Als hij dit doet, houdt hij zijn vleugels omhoog en open zodat de membranen van de vleugels als akoestische zeilen kunnen acteren. Het is een populaire mythe dat de krekel tjirpt door zijn poten samen te wrijven. Krekels tjirpen op verschillende snelheden/frequenties afhankelijk van de soort en de temperatuur van de omgeving. De meeste soorten tjirpen sneller hoe hoger de temperatuur is (ongeveer 62 tjirpen per minuut bij 13°C bij een gebruikelijke soort; elke soort heeft zijn eigen snelheid). De relatie tussen de temperatuur en de snelheid van tjirpen is bekend als Dolbear's Law. Met deze wet is het mogelijk de temperatuur te berekenen in Fahrenheit door 40 op te tellen bij het aantal tjirpen in 14 seconden door de "snowy tree cricket" die gebruikelijk voorkomt in de Verenigde Staten.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Krekels

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100