Moet ik mijn kitten al laten castreren?

Het gaat om het aangelopen zwervertje.
Hij is (denk ik) oud genoeg, ik denk bijna 5 mnd.
Castreren gebeurt sowieso (daar gaat mijn vraag niet over)

Maar hier gaat mijn vraag over:

- hij speelt met een mannetje hier, heel leuk. Maar ik zie hem hierbij duidelijk nek-bijten en hij klimt er ook een beetje op (niet echt mounten, maar toch...)

- Maar ik heb hem nog maar 1 maand, hij is net een beetje gewend. Hij kan al met de andere katten en ook voor de honden is hij niet meer bang. Maar voor mijn man rent hij bv nog steeds weg.

Ik twijfel zo, zou het te vroeg zijn, omdat hij nog maar zo kort gewend is?
Maak ik hem weer bang?
"Doe ik hem wat aan"?

Mijn vraag gaat dus over, of dit het juiste moment is.
Niet qua leeftijd. Wel qua angst / gewennen / gedrag.
Kan ik nog een maand wachten?

Toegevoegd na 1 minuut:
Het is een mannetje.

Toegevoegd na 1 dag:
Alle 3 bedankt voor de antwoorden!!!
Ik kan maar 1 beste kiezen en heb het meeste aan Rieneke gehad, ook door de reacties daarna..

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

5 mnd is een prima leeftijd om je katertje te laten castreren. het is namelijk van belang de eerste sproei voor te zijn; als een katertje eenmaal sproeit, is dat moeilijk weer af te leren. het is een ingreep van niets; je zal zien dat je katertje dezelfde dag al weer rond loopt te rennen. goeie kans dat de ingreep jou meer stress geeft dan het beestje! :) zet voor de zekerheid wat feliway in, en wacht niet langer, het zal reuze meevallen. Toegevoegd na 1 uur: als aanvulling: als je katertje geslachtsrijp wordt, kan het strubbelingen gaan geven met je andere katten, en dat is veel vervelender en stressvoller voor iedereen.

Doe je hem wat aan ? Ja ; medunkt ; je laat zijn ballen verwijderen. Maar voor een jonge kater is dat helemaal geen drama, en eigenlijk een kleine ingreep. Het levert in de regel ook niet een dermate trauma op dat hij meteen weer bang voor jullie wordt ofzo. De manier waarop hij speelt is typisch voor een kitten, en hoeft nog niet per se iets te zeggen over geslachtsrijpheid, maar hij zit er wel een beetje tegenaan te hikken. Jong casteren kan problemen voorkomen zoals de aandrang om veel te vechten en te zwerven. Geen garanties, uiteraard, maar gecastreerde katers zijn meestal wat 'huiselijker'. Rond de zes maanden is een prima leeftijd. Ik zou nog heel even wachten en hem tot die tij een beetje binnen houden, zodat hij ook meer en beter aan jullie kan wennen. Het belangrijkste is dat beide balletjes zijn ingedaald, zodat het bij een eenvoudige castratie kan blijven, en er geen (duurdere en ingrijpendere) buikoperatie plaats hoeft te vinden. Als hij overigens echt nog zo jong is, zal hij echt niet meteen veel rustiger worden van de castratie ; het blijft zeker nog een druktemaker tot hij een jaar of twee is.

Ja hoor :) geen probleem. Wij hebben pas een katje van 6 maand geadopteerd uit het asiel en bij het eerste bezoek aan de da stelde deze zelf al voor om het te doen. Hij is dus nu op zijn half jaartje gecastreerd en gechipt. Rustiger is ie er niet op geworden idd maar ben toch geruster nu. Vind het goed dat je je verantwoordelijkheid neemt en het laat doen. Zou zeggen, gewoon voor gaan. Eventueel even da bellen en vragen wat die zegt maar normaal zeker geen probleem. Veel geluk nog met je katje!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100