Wat kan ik doen tegen "mishandeling/verwaarlozing van een hond?

Bekenden van mij hebben een hond. Hij is nu een half jaar en nog steeds niet zinnelijk doordat ze er niet mee oefenen. Ze hebben geen tuin en de hond komt niet met regelmaat buiten. Aangezien de hond toch zijn behoeftes moet doen, gebeurt dat dus in huis. Negen van de tien keer betrappen ze die hond niet op heterdaad maar hij wordt WEL gestraft. Er wordt tegen de hond geschreeuwd en hij wordt aan z'm rugvel (dus niet NEKvel!!) de bench is de gesleurd/gesmeten. Ook krijg hij regelmatig geen drinken omdat ie dan moet plassen en dat doet hij in huis wat ze niet willen (maar op tijd uitlaten doen ze ook niet) Er wordt ook niet in commando's tegen de hond gepraat. Hij snapt wel dat de baasjes boos zijn (lichaamstaal, stemverhef) maar niet waaróm (achteraf straffen, geen "foei" commando enz.) Alles wat we (ik ben niet de enige die vindt dat ze niet normaal met de hond omgaan) aan advies geven, wordt afgedaan met een "ja maar". Ik heb al een email gestuurd naar de mensen van dierenmishandeling maar die nemen emailtjes niet in behandeling. Ik zou graag anoniem willen blijven want het betreft mensen die ik elke dag zie maar toch wil ik dat de hond geholpen wordt. Hebben jullie nog tips?

Toegevoegd na 1 uur:
Ik heb melding gemaakt van dierenmishandeling. De mensen krijgen een gesprek met een inspecteur die bij hun langs gaat.

Toegevoegd na 3 uur:
Inspectie is hier geweest voor vragen. De hond heeft eten,drinken, huisvesting en (vacht)verzorging dus verder valt er niet veel te doen :(

Weet jij het antwoord?

/2500

Vreselijk! Doet de dierenbescherming er wel iets aan als het niet via e-mail gaat? Misschien kan je even met hen bellen en overleggen, uitleggen dat je graag ziet dat er iets aan gedaan wordt, maar niet wil dat deze mensen weten dat jij hen erop afgestuurd hebt. Misschien is het wel mogelijk op de een of andere manier. Of misschien kan je met de anderen (je zegt dat je niet de enige bent die er zo over denkt) samen naar de dierenbescherming stappen? Zodat zij tegen die mensen niet jou persoonlijk noemen, maar een hele groep namen? Dat voelt misschien veiliger dan in je eentje? Ik hoop dat er iets aan te doen valt! Toegevoegd na 8 minuten: Ik weet niet hoe de situatie in elkaar zit, maar als het praktisch haalbaar is en het je niet ongepast lijkt, kan je ook aanbieden om te helpen, bijvoorbeeld door af en toe hem uit te laten. Misschien is dat ook wel een slechte tip, omdat ze dan zelf geen moeite gaan doen maar het aan jou overlaten. Hmm, nou ja, denk er maar over na of je dat een goed of slecht idee vindt.

bah wat ontzettend sneu voor het beestje! :( het enige wat je kan doen op legaal vlak is een melding doen bij de dierenbescherming, in de hoop dat zij iets kunnen doen, de ene afdeling is daar actiever in dan de andere. je melding kan je niet anoniem doen, maar je naam wordt niet doorgegeven aan die mensen. zeker het feit dat hij regelmatig geen drinken krijgt zou ik benadrukken. heel veel succes, ik hoop echt dat je wat kan veranderen voor het dier.

Er is landelijk een telefoonnummer die je kunt bellen. Hieronder de site en het nummer. Heel veel succes er mee, dit is natuurlijk verschrikkelijk. http://dierenbescherming3bhoek.nl/dierenleed.htm

Erg vervelend. Deze mensen weten volgens mij absoluut niet hoe je een dier behandelt. Ze doen (zoals ik het opvat) alsof het een kind is. Als de dierenbescherming inspringt dan komt er justitie bij kijken, niet waar? Of kan die ze ook tot les dwingen? Misschien is het handig om ze eerst persoonlijk aan te spreken. Als je ze elke dag ziet kun je ze sterk aanraden (zonder duidelijk te beschuldigen, dat werkt niet) om op cursus te gaan. Zeg bijvoorbeeld dat je een manier weet om de hond zindelijk te krijgen. Waarschijnlijk zoeken ze zelf ook een oplossing, dus je er niet om haten. Succes!

Wat een afschuwlijk verhaal! Ik zou inderdaad de dierenbescherming bellen via het nummer in het vorige antwoord. Misschien kun je nog aanbieden de hond af en toe uit te laten, en dan na een paar keer het beest bij de dierenbescherming te brengen, en zeggen dat hij is ontsnapt. Misschien willen ze dan geen omgang meer met je, maar dat zou ik voor het arme beest overhebben!

Als je wel met hun kunt spreken, zou ik ze eens vragen waarom ze een hond hebben. Ook kan je ze mededelen dat het lijkt alsof ze helemaal geen hond willen hebben. Dan zou je kunnen aanbieden of jij die hond mag hebben/kopen. Dan kan jij het dier naar het asiel brengen.

Jeetje wat erg !! Ontzettend goed dat je melding gemaakt hebt .Het is in elk geval bekend gemaakt . En mocht je weer argwaan krijgen weer bellen. Het baasje zal vast geschrokken zijn van het bezoek van de inspecteur. Echt goed gehandeld!

Ik heb al een aantal goede antwoorden gezien. Als je anoniem wilt blijven dan kun je op de website van de LID (Landelijke Inspectie Dienst, niet gelieerd aan de Dierenbescherming maar aan de overheid.) aangifte doen van dierenmishandeling. Deze gaan dan kijken. Ik moet er wel (helaas) bij zeggen dat deze zaken bijna geen prioriteit krijgen bij het openbaar ministerie. Als er al sprake is van een veroordeling dan zijn de straffen minimaal. Wat je ook zou kunnen proberen is om deze mensen afstand te laten doen van het dier. Hierbij kan de dierenbescherming of een bevriende dierenarts wel bij helpen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100