Hoe krijg ik mijn kippen zover dat ze hun ei in het daarvoor bestemde leghok leggen en niet zomaar op de grond?

Eindelijk is het zover. Gedurende de herfst, vanaf hun leeftijd van ca. 20 weken, in het leghok gekeken maar niets gevonden. En dan vind ik ze nu, uitgerekend op nieuwjaarsdag voor het eerst, zomaar op de grond. Helpt zo'n nep-ei in het leghok nu echt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Kippen willen hun eieren leggen op schuilplaatsen. Zijn die er niet, dan leggen ze uiteindelijk hun eieren overal, ze moeten er toch een keer van af. Maak in de donkerste hoek van het binnen hok een houten kist, met een afneembare deksel er op en aan een kant een opening waar de kippen door kunnen, doe er wat hooi in en maak een kuiltje in het midden van het hooi, een nestje dus eigenlijk, hierin gaan dan kippen eieren leggen. Je kan hier een paar nepeieren leggen. Is het nachthok van binnen licht genoeg, hou dan de kippen met deze kou binnen, dan leggen ze ook meer eieren.

Een kip die voor de eerste keer een ei legt doet dit wel vaker op de grond. Ze heeft gewoon nog niet door waar ze het ei kwijt kan als ze dit niet van soortgenoten kan zien. Een nep-ei kan zeker helpen. Een kip legt bij voorkeur in nest waar zich al een of meerdere eieren bevinden. (aangeboren broed drang)

Je hebt al veel adviezen gekregen die je kunt uitproberen, maar er zullen altijd eigenzinnige kippen zijn die zich niet aan de regels houden. Misschien is jouw kip zo'n exemplaar. Je kunt haar dan alleen nog streng toespreken...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100