Hoe ga ik om met een poes die zo bang is voor vuurwerk.

Mijn poes zit werkelijk te trillen als een rietje als er vuurwerk wordt afgeschoten buiten .

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Veel katten zijn bang voor vuurwerk . Er is een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat een kat die bang is voor vuurwerk er zo min mogelijk last van heeft: •Een feromonenverdamper plaatsen in het stopcontact, minimaal 1 à 2 weken voor de jaarwisseling. Een feromonenverdamper verspreidt een geruststellende geur voor katten in de kamer. •Medicatie bij de dierenarts halen. Doe dit al begin december: dit geeft je de gelegenheid om met een lage dosering te beginnen in de periode voor de jaarwisseling en te kijken hoe de kat hierop reageert. Jouw dierenarts kan je dan, gebaseerd op de reactie van de kat, adviseren over de optimale dosering. In buurten waar al ruim voor de jaarwisseling veel geknal is kan het nodig zijn ook al eerder te beginnen met medicatie. 'Even' op Oudejaarsdag nog een pilletje halen kun je beter niet doen! Geef je kat liever geen tabletten die acepromazine bevatten. Deze stof zorgt ervoor dat het dier gevoeliger wordt voor geluiden, hij kan er alleen niet meer op reageren. Het gevolg is dat de kat de volgende keer dat hij vuurwerk hoort nog banger zal reageren. •Heb je een kat die regelmatig buiten komt, haal deze dan tijdig naar binnen, liefst al een dag van te voren, omdat er op Oudejaarsdag de hele dag al vuurwerk wordt afgestoken. Als je een kattenluikje hebt sluit dit dan goed af. Let ook op dat de kat niet kan ontsnappen als er mensen in en uit lopen met vuurwerk afsteken e.d. ’s nachts. •Laat de kat rond de jaarwisseling niet alleen thuis •Zet de radio of de tv wat harder aan, zodat de geluiden buiten minder goed te horen zijn. Zorg ook dat overal de lampen aan zijn in huis en doe de gordijnen dicht om de lichtflitsen van het vuurwerk buiten te sluiten. •Zorg ervoor dat jouw kat zich kan terugtrekken op een voor de kat rustige plek in huis en vergeet niet om ook een kattenbak in die ruimte neer te zetten. •Als de kat onder een bed of de bank kruipt laat hem dan rustig daar zitten tot het vuurwerk voorbij is. Hij voelt zich daar waarschijnlijk het meest veilig. Onderschat niet jouw eigen invloed op het gedrag van de kat. Als je je gedraagt of er niets aan de hand is en geen aandacht geeft aan het angstige gedrag van de kat, dan zal deze zich het snelst weer van de schrik herstellen. Troosten van de kat als deze schrikt is in de ogen van de kat een beloning en zal het angstige gedrag van de kat verergeren. Probeer ook niet de kat toch te voorschijn te lokken op zo’n moment, ook dit is aandacht.

Bronnen:
http://www.dierz.nl/kat/article239909.ece/...

Als het echt niet gaat met je poes kun je bij de dierenarts pilletjes krijgen waardoor zij wat rustiger wordt. Daarnaast zorg je ervoor dat ze naar een kamer kan waar zo min mogelijk geluid van buiten naar binnen kan met weinig ramen. En blijf zelf ook rustig. Als jij gestresst wordt van je bange poes pakt zij dat weer op als extra reden om bang te zijn.

Onze hond is ook altijd bang voor vuurwerk, vind het ook helemaal niks maar wij zetten altijd de radio of iets anders keihard aan, zodat het geluid van vuurwerk verminderd zo niet weg is.

Het zijn de superlage tonen, die de kat zo bang maken, want die lage trillingen verraden hun richting niet, ze weten niet waar het vandaan komt dat lage geluid, dus kunnen ze ook er niet vandaan lopen bijvoorbeeld... Hoge geluiden verraden hun herkomst wel... Boxenmakers hebben dat ook ontdekt, daarom hebben de vaak 4 hogetoonspeakers en maar één lage tonenbox, omdat je die lage tonen toch niet in richting kunt duiden, maar hoog hel goed... Dat wat mensen niet kunnen kunnen katten ook niet, en daar zit nu net de angst van die dieren...

Zorg dat je huisdier (hond of kat) vrij in het huis kan rondlopen zodat deze zijn eigen "veilige" plekje kan vinden. Vooral niet gaan troosten of op gemak stellen want dan beloon je het bange gedrag en zal het bij elke knal alleen maar sneller en heftiger terug komen. In het uiterste geval kun je bij de dierenarts een kalmeringsmiddel halen. Alleen daar los je het probleem niet mee op, maar verschuif je het. Het best is dus om het gewoon over ze heen te laten komen en hun gedrag te negeren.

Ik heb ook wel schrikachtige katten en een zo'n hond gehad. Ik zeg altijd na een plof dat het niet erg is en haal ze heel even aan. Tot nu toe reageren ze altijd een volgende vuurwerk periode veel rustiger. Dieren spiegelen zich aan je gedrag, als je er zelf weinig moeite mee hebt nemen ze dat over.

Er voor zorgen dat ze wat anders hoort, dus de radio aan doen, op dat volume dat je het geknal van buiten vrijwel niet hoort, desnoods op een slaapkamer zodat jezelf niet in de muziek zit .......... :-). Dit is in ieder geval wel een aanrader voor mensen met honden, dus dat geldt mijns inziens ook voor katten. En inderdaad vooral niet aaien want dan stimuleer je het gedrag alleen maar. Maar goed, het blijft een hele vervelende periode voor de dieren, wel zielig hoor. Heel veel succes met je beestje ;-)!

Bij ons is de badkamer de meest inpandige ruimte. Mijn kat verstopt zich daar in de handdoekenkast. Nu is het hier nog niet zo erg maar met oud en nieuw zet ik daar dus maar zijn mand neer en de kattenbak. Ik vind deze tijd van het jaar echt zielig voor die beesten; ikzelf heb óók de pest aan dat vuurwerk.

Onze hond was ook altijd bang voor vuurwerk. We lieten hem wel altijd binnen, met de tv aan. Hij lag dan ergens in een hoekje te trillen. Tot het jaar dat we met zijn allen om 12 uur naar buiten gingen en vergaten dat de oliebollen nog op tafel stonden. Toen we terug binnen kwamen waren de oliebollen op en de hond was sinds dien niet meer bang voor vuurwerk. Vuurwerk betekende voor hem ineens oliebollen eten... Ik zeg niet dat het voor je kat helpt, maar het is een idee... ;-)

laat je hond/kat eraan wennen door een ballon op te blazen en hem daar mee te laten spelen eerst blaas je hem zacht op zodat als hij kapot gaat zacht knalt en zo steeds harden opblazen dat de knal ook harder wordt als hij spelenderwijs de knallen hoort vindt hij/zij het misschien minder erg maar als ze wegkruipt absoluut niet aanhalen of troosten want dan denkt ze dat het goed is om voor harde knallen weg te kruipen ligt wel veel aan de leeftijd van huisdier maar als je een kitten of pup van het begin af aan mee beginnen en ze zullen er niet zo van schrikken als er een knal is succes

het zijn geen leuke tijden nu voor onze huisdieren met al dat geknal. ik geef mijn katten toegang tot het hele huis, zodat ze zich kunnen terugtrekken op plekjes die ze als veilig beschouwen. besteed verder niet teveel aandacht aan het angstige gedrag, neem een houding aan van; niets aan het handje! geef je kat geen kalmeringspilletje: veel van die middeltjes werken spierverslappend, terwijl ze het gehoor juist versterken. stel je voor wat een vreselijke ervaring dat moet zijn! mocht je toch je kat wat willen ondersteunen, dan zou ik het eerder zoeken in rescue remedy.

je kunt je poes (of ander huisdier) laten wennen aan de geluiden. maak een cd'tje met vuurwerk geluiden, en speel die (niet gelijk keihard) af op de radio. je kunt ook een filmpje van youtube nemen! hier moet je eigenlijk ruim van te voren mee beginnen, en de tijd voor nemen. zet de cd zachtjes aan en bouw het rustig op. verder kun je vast en zeker middeltjes halen bij de dierenarts die je poes rustig maken. veel succes ermee. groetjes jamie ps. neem dit filmpje van youtube bijvoorbeeld: http://www.youtube.com/watch?v=9QCIXaKrGLw&feature=player_embedded#at=93

Zoveel mogelijk thuis blijven bij je poes. De rustigste plek in je huis geven, met gesloten gordijnen. Er schijnen ook tabletjes te zijn om op Oude Jaar de poes wt rustiger te maken. Maar dat moet je persoonlijk ook willen en daar heb je de dagen ervoor niets aan. Zielig voor je poes.!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100