Ik heb vandaag een halsbandparkiet aangeschaft,m maar tot nu toe heeft ie geen woord gezegd, geen geluid niks, is dat normaal?

Hij kijkt je alleen aan met een nieuwschierige blik maar zegt helemaal niks, en dan bedoel ik niet praten want dat kost natuurlijk tijd, maar echt helemaal niks geen gekwetter geen geschreeuw of gepiep, helemaal geen geluid.

en in de winkel heeft de eigenaar de vogel erg hardhandig uit de kooi gehaald, vroeg of ik hem gekortwiekt wou hebben, ik zei ja.
thuis bloedde het arme vogeltje heel erg aan zijn rechtervleugel want blijkbaar heeft meneer de super proffessionele dierenwinkeleigenaar te ver ingeknipt, komt het misschien daardoor dat het vogeltje niks zegt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Kortwieken veroorzaakt nooit bloed, omdat je alleen de slagpennen iets inkort. Bij leewieken, wat overigens verboden is, mismaak je de vogel door ook het skelet te verkorten, zodat er geen veren meer kunnen groeien. Wat heeft deze "handelaar" in hemelsnaam gedaan? Bij het kortwieken groeien de slagpennen bij de eerste rui weer aan, dus dat is geen mishandeling en voorkomt dat een vogel in de huiskamer zich verwondt door overal heel hard tegenaan te vliegen. Een vogel die net binnen is zal de eerste week weinig te vertellen hebben. Pas als hij aan de omgeving gewend is, zal hij zijn stemgeluid laten horen, dat is normaal.

De halsbandparkiet komt voor in loofbossen en lichte secundaire jungle, maar ook in tuinen, boomgaarden en gecultiveerde gebieden in de buurt van dorpen en steden. De parkieten worden normaal in kleine groepen van een 10 à 15 vogels waargenomen, maar bij de gemeenschappelijke slaapplaatsen buiten het broedseizoen of op plaatsen met een grote hoeveelheid voedsel kunnen ze groepen vormen van honderden of zelfs duizenden vogels. Nu heb jij een zo'n vogeltje gevangen (gekocht). Alleen, zonder gezelschap. En ook nog mishandeld. In zijn eigen omgeving heeft ie een heel opvallende, luide lokroep. Maar waarom zou hij geluid maken, nu hij gewond en helemaal alleen en ziek gevangen zit?

dat dier is totaal van slag, (wie weet in shock) dus zal eerst moeten wennen. zelf ben ik fel tegen kortwieken. (als iemand bang je voor je is en wil weglopen hak je er ook geen poot af) tam maken kan dus op een andere manier. een vogeltje van dit formaat heeft niet veel bloed, dus als ie flink aan het bloeden is hoop ik dat ie niet teveel bloed heeft verlopen. normaal is het dus niet: dieren pak je normaal uit hun hok je kortwiekt niet als dieren zwaar bloeden/zwaar bloedverlies hebben geleden kan je naar de DA. is het gedrag van de halband normaal? JA, volkomen normaal in deze situatie. zou m pelletvoeding geven zodat ie alles binnenkrijgt wat ie nodig heeft, fruit/granen en mogelijk vit. om aan te laten sterken. wat m mogelijk ook levendiger maakt: een maatje. deze dieren leven niet solitair!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100